Čižnár még hivatali ideje lejárta előtt gyorsan kinevezte fiát ügyésznek

Čižnár még hivatali ideje lejárta előtt gyorsan kinevezte fiát ügyésznek

Jaromír Čižnár főügyész kinevezte pozsonyi járási ügyésznek saját fiat, Jurajt, mégpedig úgy, hogy a pályázati felhívás sikeres teljesítése után kivételt kapott a törvény által előírt minimum három éves tapasztalat feltétele alól. Ha ugyanis megvárták volna a három év teljesülését, már az új főügyészen múlott volna a fiú kinevezése – derül ki a SME napilap cikkéből.

A fiút, Juraj Čižnár a pozsonyi II. kerületi ügyészségen dolgozik, főnöke nem más, mint Svetozár Chabada, aki Ivan Lexa hírhedt titkosszolgálati exfőnök egyik ügyvédjének fia. És ha ez nem lenne elég a „véletlenekből”, az ifj. Chabada felesége Robert Fico smeres pártelnök nővére, aki 2009 óta áll a Főügyészség alkalmazásában – még Dobroslav Trnka idején kapta meg az állást.

Hírdetés

A kötelező szakmai tapasztalat előírt három éves mennyisége egyébként valóban csökkenthető, indokolt esetben. A Főügyészség a lépést azzal magyarázta, hogy hiány van ügyészekből – az már egy másik kérdés, hogy a meghirdetett 37 ügyészi helyre 580-an jelentkeztek. A törvény abszolút minimumként 18 hónap szakmai tapasztalatot ír elő – Juraj Čižnár ezt két hónappal teljesítette túl.

Az apa, Jaromír Čižnár főügyész hivatali ideje idén júliusban jár le. 2013-tól van hivatalban, Robert Fico II. kormányának köszönhetően válhatott főügyésszé, maga Robert Fico jelölte őt a posztra – egyetemi osztálytársak voltak a jogi karon.

Sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »