Civitas Fortissima – A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

Civitas Fortissima – A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

A legbátrabb várost ünneplik ma a Nógrád megyei Balassagyarmaton, 102 éve a balassagyarmatiak fegyvert fogtak az ott állomásozó cseh katonák ellen és a megszállók kiűzésével elérték, hogy a város Magyarország része maradhatott.

A “csehkiverés” katonái

“Balassagyarmatot, 1919. január 29-én, a magyar katonák hősiessége és a fegyvert fogó polgárok, vasutasok önfeláldozása felszabadította az idegen uralom alól. Cselekedetük értékét növeli, hogy mindezt önszántukból, a hatalom akaratával dacolva vívták ki. Tettüket a katonai vitézség, a hazaszeretet és a polgári összefogás példájaként tartjuk számon”. Emlékeztek meg a Balassagyarmatiak erről a kiemelkedő hőstettről.

Felfegyverkezett polgárok

Balassagyarmat két hete állt megszállás alatt, amikor 1919. január 29-én hajnalban a gyarmatiak megtámadták a cseh katonákat elszállásoló laktanyát. Az újonnan megalakult Csehszlovák Köztársaság hadserege azért állomásozott a városban, mert az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc-Losonc vasútvonalat akarta elfoglalni, hogy még délebbre tolja Csehszlovákia határait. A Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozó balassagyarmati polgárok, vasutasok és diákok elérték, hogy Balassagyarmat Magyarország része maradt. A városvédő harcban tíz ember halt meg.

Hírdetés

Az Országgyűlés a helytállásért a Civitas Fortissima, a Legbátrabb város címet adományozta a városnak 2005-ben.

Vizy Zsigmond százados

 

Fotók és források: kurultaj.hu / balassagyarmat.hu / MTI / legbatrabbvaros.hu


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »