Cîțu azt mondta: úgy sincs, amit tegyetek – kiszivárgott a drámai párbeszéd Dan Barna perspektívájából

Cîțu azt mondta: úgy sincs, amit tegyetek – kiszivárgott a drámai párbeszéd Dan Barna perspektívájából

Kiszivárgott Dan Barna USR-PLUS társelnök belső üzenete a pártszövetség vezetőségének, amelyben beszámol arról a beszélgetésről, amikor Florin Cîțu kormányfő közölte vele, leváltja Vlad Voiculescuékat.

Barna megerősíti, nem tudott a szerda 10:30-kor kezdődő, zárt ajtók mögötti beszélgetésig arról, hogy a kormányfő le akarja váltani Voiculescut, sem arról, hogy őt akarja ideiglenes egészségügyi miniszternek kinevezni. Nem volt azelőtt beszélgetése a kormányfővel Voiculescu visszahívásáról, leváltásról, és azelőtti nap a koalícióban „határozott voltam és úgy tűnt, hogy megoldottuk a helyzetet”.

Hírdetés

A beszélgetésen a kormányfő közölte vele, hogy Voiculescut és Andreea Moldovant is leváltja, mert ez jogában áll, és hogy Barnát nevezi ki ideiglenes miniszternek – és hogy az aktákat már át is küldte Klaus Johannis államelnöknek. „Megkérdeztem, akkor miért hívott ide, hogy közölje azt, amit egyedül intézett és döntött el” – idézi fel az üzenetben Barna. „Közöltem, nem fogadom el az ideiglenes kinevezést, amelyről meg sem kérdezett előtte, a minimális tiszteletet sem mutatva, egyszerűen előhúzott a sufniból” – írta Dan Barna. Kérdésére, hogy mit kifogásol Voiculescuban, a kormányfő azt válaszolta, hogy Voiculescu szembeszállt vele, a háta mögött szervezett sajtótájékoztatót, este 11-kor posztolt a kormányfővel egy időben, új vezetőséget akart a Közegészségügyi Intézet élére, és nyilvánosan arról beszélt, nincs elég hely az intenzív terápiás osztályokon – „az összes dolgot, vagy hibát, vagy egymásra tevődést, vagy olyant is, aminek nem volt köze az ő személyéhez”, fogalmazott Barna.

Barna alternatívákat javasolt, hogy nyissanak egy teret a tárgyalásra, és tartsák működésben a koalíciót: azt mondta a kormányfőnek, adjon 30 nap türelmi időt, adjon esélyt, hogy a minisztériumban és Voiculescunál is legyenek pozitív változások, így megmutathatja az erejét és autoritását, ugyanakkor tér van a párbeszédre is, és ha mégsem működik a dolog, akkor már lesz érvényes oka arra, hogy leváltsa a minisztert.

Ám ezt az alternatívát a kormányfő visszautasította, mondván, már beszélt Johannissal. „Mondtam, gyere, hívjuk fel és mondjuk el neki ezt az okés alternatívát, aminek révén megőrizhetjük a koalíciót stabilnak, de erre azt válaszolta, nem akarja, mert ha meg is győzzük az elnököt, ő nem gondolja meg magát, meghozta a döntést, és szememre hányta a pénteki közleményünket is, amit az egészségügyi minisztérium elleni, mondvacsinált okokkal és az ellenőrző testület végleges jelentése nélkül megtett bűnvádi feljelentés váltott ki” – írta Dan Barna. (Erről az ügyről ebben az összefoglalóban írtunk részletesebben.)

Amikor ezt követően Barna rámutatott, hogy így Cîțu nem hagy semmilyen mozgásteret az USR-PLUS-nak, és rákényszeríti őket a kemény viszontválaszra, a kormányfő azt felelte: rendben van, mert ő kielemezte, hogy az USR-PLUS-nak milyen opciói vannak, és „úgy sincs, amit tegyetek, el kell fogadnotok” a döntést.

Ezután alakították ki az USR-PLUS-osok azt az álláspontot, amit Barna bejelentett, és amelyet a belső üzenet szerint következetesen képviselni akarnak a következő napokban is. „Ez többről szól, mint Vlad. Ez a tiszteletről is szól, hogy tiszteletben tartsanak mint koalíciós partnereket, és ez egy olyan tét, amit ha nem nyerünk meg, hiába ülünk a kormányban, mert nem tudjuk elfogadni az ő percepciójukat rólunk, hogy mi valamiféle UNPR (Románia Fejlődéséért Országos Szövetség, amely beolvadt később a Basescu-féle PMP-be – szerk. megj.) lennénk, akik örülnek, hogy van néhány pozíciójuk. Itt rosszul ítéltek meg bennünket, ha azt hitték, hogy boldogan lenyeljük mindezt anélkül, hogy valamit is szóljunk” – írta Dan Barna a belső üzenetben. (hotnews)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »