Ciszterci rekreációs és továbbképzési központot adtak át Balatonalmádiban

Ciszterci rekreációs és továbbképzési központot adtak át Balatonalmádiban

A négy nagyvárosban (Budapesten, Egerben, Pécsen és Székesfehérváron) öt nevelési-oktatási intézményt fenntartó Zirci Ciszterci Apátság régi terve valósult meg, amikor elkészült és megkezdi működését Balatonalmádiban a Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központ. Az intézményt Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg és Bérczi Bernát OCist zirci apát adta át június 14-én.

Köszöntőbeszédében a zirci apát visszatekintett a központ keletkezésének történetére. Elmondta, hogy az intézményt egy 2003-ban bezárt általános iskola épületében alakították ki. A fejlesztés kezdete egy évtizedre nyúlik vissza, de néhány évvel ezelőtt kapott új lendületet. Bérczi Bernát méltatta a kreativitást és a minőségi, színes teret, melyet a tervezők megálmodtak az itt táborozók számára, akik már ezen a nyáron birtokba vehetik az épületet és a hozzá tartozó területet.

Udvardy György érsek azt emelte ki, hogy az áldás elsősorban nem az épületnek, hanem az építőknek és azoknak szól, akik majd azt az Isten szándéka szerint használják.

Az ünnepségen a székesfehérvári ciszterci gimnázium diákjai adtak műsort.

*

A Balatontól mintegy kétszáz méterre álló épület nagy kerttel, sportpályákkal, szabadtéri színpaddal, korszerű berendezéssel és felszereléssel várja a táborozó diákokat. A két szinten elhelyezkedő, saját zuhanyzós, légkondicionált szobákban, melyek között hat-, három- és kétágyasok is vannak, egy időben összesen 133 főt lehet elszállásolni.

Hírdetés

A közösségi terek közül kiemelkedik a kápolna és a különterem, míg az emeleten egy fedett és nyitott terasz is a közösségi programokat szolgálja. A központ saját konyhával és két részre osztható étkezővel is rendelkezik.

A zirci apátság intézményeiben nagy hangsúlyt fektetnek az oktatás mellett a nevelésre. Küldetésük, céljuk, hogy a fiatalok istenképmási voltukat felismerve, a ciszterci értékek mellett elköteleződve közösségben gondolkodó felnőtté váljanak. A Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központ létrehozásának legfőbb célja teret adni a ciszterci nevelési modellnek.

A ciszterci nevelésben az ismeret – az önismeret, a másik és a világ megismerése – mellett hangsúlyt kap az integrált szabadságra nevelés, melyben a kötelezettségek és jogok harmonikus és közösségi megélése a cél. Ez a nevelői küldetés az intézményekben zajló munka mellett leginkább a tanórán kívüli foglalkozások keretében teljesedik ki, függetlenül attól, hogy óvodáról, általános iskoláról, gimnáziumról, kollégiumról vagy művészetoktatási intézményről van szó. Ennek a vágya hozta létre a fenntartó és az intézmények együttműködésével a Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központot, amely elsősorban a ciszterci iskolák polgárai számára készült, de a saját programokon túl nyitva áll más táborok, csoportok részére is.

 

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »