Ciprus mások mellett egy kommunista törököt küld európéerkedni Strassburgba

Cipruson a jobbközép Demokrata Tömörülés (DISY) kapta a legtöbb szavazatot az európai parlamenti választások vasárnap éjjel összesített végleges eredménye szerint.

A mediterrán szigetország kormánypártja a voksok 29,02 százalékát kapta, és két képviselőt küldhet Strasbourgba. A pártnak ugyanennyi mandátuma van a jelenlegi ciklusban is, de választási eredménye most 9 százalékponttal rosszabb, mint öt évvel ezelőtt.

A DISY után a kommunista Progresszív Munkáspárt (AKEL) lett a második a szavazatok 27,49 százalékával, és ők szintén két EP-képviselőre számíthatnak.

Hírdetés

A hat ciprusi EP-mandátumból a választási eredmény alapján még egy-egy jut a nemzeti liberális Demokrata Pártnak (DIKO) és a balközép Szociáldemokrata Mozgalomnak (EDEK).

Ciprusról az ország 2004-es csatlakozása óta most először jut be az EP-be török nemzetiségű képviselő. Niyazi Kizilyürek az AKEL színeiben a baloldali radikális frakcióban foglal majd helyet az strasbourgi parlamenti patkóban.

A részvétel Cipruson valamivel alacsonyabb volt, mint 2014-ben. Idén a választásra jogosultak 42,8 százaléka járult az urnákhoz, míg 5 évvel ezelőtt 43,97 százalék volt a választási részvétel.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »