Cipraszék elárasztják sáskával az országot, majd szemforgatva dachauznak

A dachaui táborhoz hasonlította a macedóniai határon lévő Idomeni határátkelőnél kialakult menekülttábort Panagiotisz Kurumplisz görög belügyminiszter pénteken, a helyszínen tett látogatása alkalmával.

A baloldali Sziriza politikusa a Skai hírcsatornának nyilatkozva elmondta, hogy annak, aki Idomenibe érkezik, felfordul a gyomra a katasztrofális helyzet láttán. "Nem habozok kijelenteni, hogy ez egy jelenkori Dachau" – mondta a Kurumplisz, és hozzátette, hogy "ez a migránsok által használt balkáni útvonal lezárásának eredménye". (Semmiképpen sem azé, hogy a görögök nem voltak hajlandók megvédeni a határukat, inkább Európára zúdították a bevándorlóhordát – a szerk.)

A belügyi tárca vezetője kijelentette, hogy a görög-macedón határon rekedt migránsok azonnali orvosi segítséget kapnak. A határ görög oldalán rekedt, becslések szerint 12 ezer "menekültnek" azonban el kell hagynia a határátkelőhelyet, hogy az ország belső területein lévő, jobban felszerelt menekülttáborokban kapjanak tisztességes szállást – tette hozzá a görög politikus. Tervezett átköltöztetésükről röplapokon tájékoztatják a tábor lakóit.

A múlt héten a nyugat-balkáni útvonalon található országok sorra lezárták határaikat a migránsok előtt, így Macedónia is csak azokat engedi be Görögország felől, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

A görög oldalon, a határnál tizenkétezren reménykednek továbbra is abban, hogy újra megnyílik előttük a határ, és továbbmehetnek Nyugat-Európa felé. Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi szóvivője szerint embertelen körülmények uralkodnak a táborban, nincsenek meg az alapvető higiéniai körülmények, és egyre többen betegszenek meg.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »