Cioloş: vigyázni kell a termőföldre

Cioloş: vigyázni kell a termőföldre

Miután 2014. január elsejétől külföldi magánszemélyek számára is szabad prédává vált a romániai piac, az ország termőföldjei veszélybe kerültek, nem szabad elkótyavetyélni azokat – fogalmazott Dacian Cioloş miniszterelnök Fehér megyei látogatása alkalmával.

termofold_illusztracio_b

A kormányfő úgy fogalmazott, bár az Európai Unió bármelyik állampolgára szabadon vásárolhat termőföldet Romániában, a jogszabályt „nem kell feltétlenül kötelezőnek tekinteni”.

„A polgármesteri hivataloknak inkább arra kell törekedniük, hogy ha már eladásra kerülő termőföldek vannak az adott adminisztratív területen, azt inkább helybeliek vásárolják meg, maradjon a faluközösség tulajdonában. A termőföld az első és legfontosabb erőforrás egy közösségben, amit nem szabad elkótyavetyélni” – pontosított a miniszterelnök, aki szerint a külföldi állampolgárnak eladott termőföldet nagyon nehéz lesz valamikor is visszaszerezni. A miniszterelnök kiemelte: a törvények nem írhatják felül a földtulajdonosok azon akaratát, hogy a tulajdonukban levő szántóföldeket, legelőket, gyümölcsösöket, szőlősöket megtartsák, továbbadják utódaiknak.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága számára készült tavaly novemberi tanulmány szerint a romániai termőföldek közel 40 százaléka már külföldi tulajdonba került. A tanulmány szerint mintegy 5,3 millió hektár mezőgazdasági területet vásároltak fel a külföldiek: a szántóföldek 30 százalékát uniós állampolgárok vagy cégek birtokolják, a földek 10 százaléka pedig Unión kívüliek tulajdonába került. Példaként említik, csak Temes megyében legalább 150 000 hektár szántóföld – a megye mezőgazdasági területeinek egyharmada – különböző olasz cégek tulajdonába került.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »