Cioloș: téves élelmiszer-biztonsági riasztást adtak az olasz hatóságok

Cioloș: téves élelmiszer-biztonsági riasztást adtak az olasz hatóságok

Téves és túlságosan általános élelmiszer-biztonsági riasztást adtak ki az olasz hatóságok a román juhsajtra egyetlen gyártó tehéntejből készült terméke helyett – közölte hétfőn Dacian Cioloș román miniszterelnök.

tehtur5_b

A kormányfő sürgős tisztázást kért az Európai Bizottságtól a pénteken kiadott riasztás ügyében az MTI beszámolója szerint. Az uniós figyelmeztetés ugyanis úgy értelmezhető, hogy minden Romániából származó juhsajt fertőzésveszélyes. A riasztás az olasz hatóságoktól származik, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E. coli-baktériumfertőzést.

Cioloș szerint ezzel szemben valójában kizárólag az Argeș megyei SC Brădet Srl termékei váltak gyanússá, ráadásul az olaszországi esetnél megvizsgált termék nem juhtejből, hanem tehéntejből készült. „Nem tudom elfogadni az ilyen tévedéseket, amelyek az egész román élelmiszeriparra kihatnak” – jelentette ki Cioloș, és utalt arra, hogy pontosan ismeri az uniós élelmiszerbiztonsági mechanizmusokat, hiszen korábban mezőgazdasági biztos volt Brüsszelben.

A román állategészségügyi hatóság múlt héten elrendelte 20 tonna Brădet tejtermék visszavonását a román piacról. A cég spanyol és olasz piacon lévő másfél tonnányi tejtermékét is visszavonták az üzletekből.

Az Európai Bizottság által kiadott pénteki riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E. coli-baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és hazai piacon forgalmazott román juhsajt is. A magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI érdeklődésére pénteken azt közölte: Magyarországra nem szállítottak a román juhsajtból.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »