Cioloș: román feltöltőkártyát használtak terroristák

Volt olyan eset, hogy román feltöltőkártyákat használtak a terroristák az Európai Unióban elkövetett merényletek előkészítése során – jelentette ki Dacian Cioloș román miniszterelnök egy vasárnapi tévéinterjújában.

Az MTI által is idézett kormányfő elmondta, Románia azon ritka uniós országok közé tartozik, ahol még névtelenül lehet a mobilszolgáltatóktól feltöltőkártyát vásárolni. A politikus a Pro TV kereskedelmi csatornának adott interjúban tért ki az Európát fenyegető terrorveszélyre. Nem részletezte, milyen merényleteknél játszottak szerepet a romániai telefonszolgáltatók feltöltőkártyái, megjegyzésével azt szemléltette, hogy a titkosszolgálatok eszközeik, mozgásterük bővítését kérik a terrorcselekmények hatékonyabb megelőzése érdekében.

Romániában a telefonos és internetes kommunikáció hatósági megfigyelését szabályozó törvények sorra elbuktak az alkotmánybíróságon. A kártyás díjcsomagok névtelenségét eltörlő törvényt 2014-ben találta alaptörvénybe ütközőnek a testület, az intim szféra, a családi és magánélet védelmét garantáló alkotmánycikkelyre hivatkozva, így továbbra sem kell megadnia személyi adatait annak, aki feltöltőkártyát vásárol az országban.

„Ezt a témát ismét napirendre kell tűznünk, az átláthatóság elvét tiszteletben tartva közvitát kell rendeznünk róla, hogy eldönthessük, mire helyezzük a hangsúlyt, oly módon, hogy a titkosszolgálatok is korrekt módon végezhessék a dolgukat, anélkül, hogy túlzásba esnénk a polgárok jogainak védelme során” – mondta a miniszterelnök.

A bevándorlási válságról szólva Cioloș megállapította: most már Németország és a migránsok előtt kezdetben nagyon nyitott északi államok is kezdenek óvatosabb politikát folytatni, és az utolsó pillanatban megértették, hogy az „illegális bevándorlás szigorú ellenőrzése nélkül nem lehet szolidaritásról beszélni”. Emlékeztetett: Románia kezdettől fogva az unió külső határvédelmének megerősítését sürgette, és ellenezte a kötelező kvótákat a migránsok elosztásában.
„Románia készen áll határai megvédésére, ám az illegális migrációt nem a román, hanem a görög és olasz határokon kell feltartóztatni” – mutatott rá a román kormányfő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »