Cioloş: összefügg a szegénység a korrupcióval

Cioloş: összefügg a szegénység a korrupcióval

A nyugdíjrendszer újragondolását sürgette kedden Dacian Cioloş miniszterelnök a szegénység felszámolását célzó kormányprogram közvitáján. Leszögezte ugyanakkor: kabinetjének idei fő célkitűzése az volt, hogy a nyugdíjak a jelenlegi szinten maradjanak. 

cioloszegeny665_bDacian Cioloş a közvitán

„Idén arra összpontosítottunk, amit meg tudunk tenni. Nem volt értelme hazudnunk az embereknek csak azért, mert jól néz ki. Nem foglalkoztunk idén a nyugdíjakkal, mert tudtuk, hogy nincsenek meg a szükséges anyagi erőforrások. Célkitűzésünk az volt, hogy ne csökkenjenek a nyugdíjak amiatt, hogy nem vagyunk képesek finanszírozni azokat” – hangsúlyozta a kormányfő, ismételten kiemelve, hogy bármit is mondjanak a hírcsatornák, a nyugdíjak nem fognak csökkenni.

A miniszterelnök szerint újra kell gondolni az egész nyugdíjrendszert. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy számos, a nyugdíjasokat érintő tervezet van a munkaügyi minisztérium asztalán. Példaként említett egy olyan elképzelést, miszerint az idősek – egészségi állapotuk függvényében – közmunkát végezhetnének, amiért természetesen fizetség járna.

Mentalitásváltást sürget a kormányfő

Cioloş szerint egyébként összefüggés van a korrupció és a szegénység között, és amíg „a romániai lakosok képtelenek lesznek túllépni azon a mentalitáson, amely a korrupciót előnyben részesíti, a szegénységet sem lehet felszámolni”. „Amíg csak olyan szociális politikákra gondolunk, amelyek lehetővé teszik, hogy sokan krónikus szegénységben, egyik napról a másikra, a kampányok alatt szinte árverésen – ki ad többet alapon – odaítélt szociális segélyekből éljenek, addig nem beszélhetünk életképes megoldásokról” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Emlékeztetett, a romániai gyerekek csaknem fele szegénységben vagy szegénységi kockázatban él, három gyermekből egy állandó szegénységben tengődik. „Ahhoz, hogy a szegénység eltörléséről beszélhessünk, elsősorban erre a szintre kell koncentrálnunk. Észrevettem, hogy sok gyerek azért nem jár iskolába, mert nincs mit felvennie, vagy nincs mit uzsonnára a táskájába tennie” – fejtette ki Cioloş.

Támogatás és felzárkóztatás

Hozzátette: a politikát az emberek igényeihez kell igazítani. „Magunk mögött kell hagynunk azt a politikát, hogy az ember kitölt egy űrlapot, az ügyfélfogadási ablak üvegének túloldalán valaki azt aláírja, és az ember kap valami pénzt. Inkább arra kell áttérnünk, hogy az emberek igényeihez igazított megoldást találjunk, ami a szociális támogatás és felzárkóztatás valódi formája lehetne. Ez az elképzelésünk a szegénység elleni harcban: nemcsak a szociális támogatási politikák hatékonyságának növelése, hanem sokkal inkább azoknak a lehetőségeknek a biztosítása, amelyek révén nem maradunk tovább a szegénység és a szociális támogatások világában. Úgy vélem, csak így, a teljes problémaláncolatot kezelve lehet megoldásokkal előállni” – összegzett Dacian Cioloş.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »