Ciolos nyerte az USR-PLUS elnökválasztásának elsõ fordulóját

Dacian Ciolos európai parlamenti képviselő, az USR-PLUS társelnöke nyerte 46 százalékkal az USR PLUS belső választásának csütörtökön lezárult első fordulóját.

A pártelnöki tisztségért folytatott küzdelemben a második fordulóban Dan Barna volt miniszterelnök-helyettes, az USR PLUS másik társelnöke lesz az ellenfele, aki a voksok 43,9 százalékát szerezte meg.

A harmadik jelölt, Irineu Darau szenátor, az USR Brassó megyei szervezetének volt elnöke a szavazatok 10,1 százalékát kapta a szeptember 15-én kezdődött online voksoláson. A versenyből kiesett jelölt közölte: egyik versenyben maradt jelöltet sem támogatja, mert elégedetlen a párt jelenlegi vezetésével.

Hírdetés

A voksoláson a több mint 44 ezer szavazati joggal rendelkező párttag közül csaknem 33 ezer (74,4 százalék) vett részt. A szintén online szavazással megszervezendő második forduló az USR-PLUS október 2-3-án tartandó kongresszusa előtt ér véget.

Az USR-PLUS a parlamenti helyek 17 százalékát szerezte meg 2020 decemberében, és a 29 százalékos parlamenti súllyal rendelkező Nemzeti Liberális Párttal (PNL), illetve a 6,5 százalékos RMDSZ-szel közösen alakított kormánykoalíciót. Az USR-PLUS miniszterei azonban több ízben nyílt konfliktusba kerültek Florin Cîțu miniszterelnökkel. Legutóbb amikor Cîțu az USR-PLUS ellenkezése dacára szeptember elején a szövetség második miniszterét is leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről, az USR-PLUS kilépett a kormányból.

Az USR-PLUS bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a Cîțu-kabinet ellen, amelynek parlamenti beterjesztéséhez az AUR-tól szerzett támogatást.

A politikai szereplők és a média arra számít, hogy a kormányválság a PNL szombaton tartandó, illetve az USR-PLUS október elején rendezendő tisztújító kongresszusa után érhet véget. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »