Cioloº a Washington Postnak: Romániában nincs erõs szélsõjobboldali és populista párt

Dacian Cioloş miniszterelnök egy a Washington Postnak adott interjúban a kormányzásával kapcsolatos elvárásokról és az ország külpolitikai irányvonalairól beszélt. A miniszterelnök szerint Románia és az Amerikai Egyesült Államok viszonya még soha nem volt ennyire jó, és szeretné, ha a két ország politikai és gazdasági kapcsolatai még szorosabbak lennének.

Nem Oroszország ellenében épült a rakétaelfogó rendszer

Cioloş az interjúban kihangsúlyozta, hogy a Románia területén nemrég beüzemelt antiballisztikus védelmi rendszernek védelmi szerepe van, és Oroszországnak a „problémája”, ha ezt a védelmi rendszert támadásnak értékeli. A miniszterelnök ugyanakkor azt is elmondta, hogy hosszútávon Bukarestnek az az érdeke, hogy együttműködjön Moszkvával.

Cioloşt az amerikai látogatása alkalmából kérdezte Lally Wermouth, a Washington Post riportere, akinek a miniszterelnök azt is elmondta, hogy ameddig nem tartja be Oroszország a minszki egyezményt, addig Románia továbbra is a szankciók mellett fog kiállni.

Lassan haladnak a reformok

Cioloş a román belpolitikai helyzettel kapcsolatos kérdésekre válaszolva elmondta, hogy technokrata miniszterelnökként nem népszerű a lakosság körében, de nem azért, mert korrupt lenne, hanem mert túl lassan haladnak a reformok, és nagyok az elvárások a kormányával szemben. Cioloş szerint a mély társadalmi reformokhoz idő kell, viszont úgy látja, hogy jó irányba haladnak a dolgok és szeretné, ha az őt követő politikusok tovább folytatnák az elkezdett munkát.

A riporter kérdésére, hogy milyen megvalósításokat emelne ki az elmúlt hónapokból, Cioloş a közpénzek elköltésének teljes átláthatóságát nevezte meg. Elmondása szerint húsz év után először az ő kormányzása idején valósult meg a teljes átláthatóság a közpénzek elköltésében, hiszen minden állami intézmény köteles nyilvánosan elszámolni az általa felhasznált pénzekkel. Cioloş szintén fontos eredménynek tartotta a bürokrácia csökkentésére irányuló lépéseket.

Romániában nem erős a szélsőjobboldal

Wermouth azt is megkérdezte a miniszterelnöktől, hogy mi a véleménye arról, hogy Oroszország komoly pénzekkel támogatja a kelet-európai szélsőjobboldali politikai tömörüléseket, Cioloş szerint viszont Románia azon kevés ország közé tartozik ahol nincs erős szélsőjobboldali és populista párt.

Cioloş hatékony és átlátható pártokat szeretne

Arra a kérdésre, hogy mit üzen az utána következő politikusoknak, Cioloş azt válaszolta, szeretné, ha bebizonyosodna, hogy Románia egy átlátható és hatékony politikai pártokkal működő demokratikus ország, ahol az emberek bíznak a megválasztott vezetőikben. Cioloş ugyanakkor most is megerősítette, hogy nem indul az őszi választásokon, és továbbra is független szeretne maradna. (washington post)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »