Cioloș mossa a kezeit a csíksomlyói búcsú ügyében és szerinte az RMDSZ nem harcol eléggé az UNESCO-védettségért

Cioloș mossa a kezeit a csíksomlyói búcsú ügyében és szerinte az RMDSZ nem harcol eléggé az UNESCO-védettségért

A kormányzása idején hozott döntések következtében fokozódott medvegondokkal, és a csíksomlyói búcsú UNESCO-védettsége akadályozásával szembesítették csütörtöki csíkszeredai sajtótájékoztatóján Dacian Cioloșt, korábbi technokrata miniszterelnököt.

Mi is beszțmoltunk róla, hogy Dacian Cioloș az általa alapított Románia Együtt Mozgalmat (MRI) népszerűsíteni és a helyi gondokkal ismerkedni járt Székelyföldön. Csíkszeredai sajtótájékoztatóján elsősorban a pártja céljait szerette volna ismertetni, azonban az újságírók azokról a 2016-os kormányzása idején hozott döntésekről faggatták, amelyek hátrányosan érintették Székelyföld lakóit. A Cioloș-kormány tiltotta ugyanis be a populációszabályozás érdekében végzett medvevadászatot Romániában, és szintén a Cioloș-kormány mulasztotta el azokat a lépéseket, amelyek azt eredményezték volna, hogy a csíksomlyói búcsút felvegyék az UNESCO védett szellemi világörökségek listájára.

Dacian Cioloș elmondta: az állományszabályozó medvevadászatot akkor lehet alkalmazni, ha bizonyítottan túlszaporodtak a vadállatok egyes területeken. Megjegyezte azonban, hogy Románia máig nem dolgozott ki működőképes eljárást a populáció felmérésére, így – szerinte – azt sem lehet bebizonyítani, hogy túlszaporodott a medveállomány. Cioloș szerint a korábbi kormányok csak tűzoltásszerűen adtak kilövési engedélyeket a vadásztársaságoknak, hosszútávon azonban az a rendszer sem oldotta meg a nagyvadak helyzetét.

Hírdetés

A csíksomlyói búcsú UNESCO-védettségével kapcsolatban Dacian Cioloș emlékeztetett: a búcsút egy korábbi kormány terjesztette fel a védett szellemi örökség listájára. Kormányzása idején csupán annyi történt, hogy az UNESCO illetékes bizottsága elbírálta a felterjesztést, hiányosságokat fedezett fel a pályázatban, és kérte, hogy egészítsék ki a dokumentációt, a döntést pedig elhalasztotta. Nyomatékosította, hogy a Csíksomlyó-dossziét nem a kormánya vonta vissza, hanem az UNESCO bizottsága dobta vissza további információkat kérve. Megjegyezte: ilyen esetekben a felterjesztő országnak három év áll rendelkezésére a dosszié kiegészítésére.

„A halasztás 2016-ban történt. Azóta eltelt két év, és nem történt semmi. Vajon az RMDSZ-es barátaim sorban álltak Dragnea úrnál követelve a pályázat kiegészítését? Nem, sokkal könnyebb megvárni, hogy Cioloș sajtótájékoztatót tartson, és azt mondani, hogy ő a hibás” – nyilatkozta a volt kormányfőt.

Dacian Cioloș kijelentette: felelősséget vállal miniszterelnökként meghozott minden döntéséért, de az RMDSZ-től is elvárja, hogy vállaljon felelősséget azokért a dolgokért, amelyeket tett, és azokért is, amelyeket elmulasztott megtenni.

Dacian Cioloș idén bejegyzett pártjának szeptember végén 10,1 százalékos támogatottságot mért az IMAS közvélemény-kutató intézet. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »