Cigányellenes tüntetők verekedtek rendőrökkel

Összecsapott a rendőrség romaellenes tüntetőkkel szerda éjjel Bulgáriában, Radnevo városában – tudatta csütörtökön a bolgár belügyminisztérium.

A demonstrációba akkor avatkozott be a hatóság, amikor a kétezer főnyi tüntető egy csoportja megpróbált áttörni egy kordonon, hogy bemasírozzon egy romák lakta városrészbe. Az útjukat álló rendőröket kövekkel dobálták. Az összecsapásban hat rendbontó és három rendőr megsérült, utóbbiak egyike súlyos koponyasérülést szenvedett.

Nem állnak le

A demonstráció azért szerveződött, mert hétfőn négy roma férfi rátámadt három fiatal férfira a Szófiától 255 kilométerre keletre fekvő Radnevóban. Mindhármukat megverték, és egyiküket késsel is megsebesítették. A négy roma ellen gyilkossági kísérlet vádjával indult eljárás.

A romaellenes demonstrálók további tüntetéseket terveznek még erre a hétre. Állításuk szerint a cigánybűnözés gyakran büntetlen marad, a bajkeverő romák pedig úgy viselkednek, mintha érinthetetlenek lennének.

Ügy vagy ürügy?

A Reuters brit hírügynökség az eset kapcsán megjegyzi: az eset jól mutatja, hogy még viszonylag kisebb „perpatvarok” is mennyire gyorsan tömegméretűvé duzzadhatnak az Európai Unió legszegényebb tagállamában, melyben az etnikai feszültségek mellett súlyos probléma a munkanélküliség, a szervezett bűnözés és a korrupció.

Bulgáriában az utóbbi években többször is történt romaellenes tüntetés. A Reuters megjegyzése szerint nacionalisták helyi gondokat ürügyként használnak arra, hogy a cigányság ellen uszítsanak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »