Cigániková a terhességmegszakító tabletta használatának törvénybe iktatását forszírozza

Cigániková a terhességmegszakító tabletta használatának törvénybe iktatását forszírozza

A szlovák parlament egészségügyi bizottságának elnöke, Jana Bittó Cigániková a várandós nők megsegítését célzó törvénytervezethez módosító javaslatot terjeszt be, engedélyezné a terhességmegszakító tabletta alkalmazását. Ugyancsak szeretné, hogy a törvény tegye lehetővé havi járadék fizetését súlyosan egészségkárosult gyermek születéskor egy éven keresztül. Javaslatait a képviselő hétfői szakemberekkel való találkozása után közölte az egészségügyi bizottságban.

Az Anna Záborská képviselő által benyújtott törvényjavaslatot nem mindenki támogatja a koalícióból. Az előkészületi fázisban lévő új jogszabályt bírálják azok a szakemberek is, akiket Cigániková meghívott a bizottságba.

Miroslav Borovský, az egészségügyi minisztériumban a nőgyógyászat és szülészet szakterületének fő szakértője szerint a jelenleg érvényes 48 órás gondolkodási idő feleslegesen félelemben tartja a nőket, és ennek meghosszabbítása, ahogy ez a tervezetben szerepel, csak rontaná a helyzetet.

Hírdetés

A Szlovák Nőgyógyászati-Szülészeti Társaság elnöke, Martin Redecha szerint a jelenleg érvényben lévő jogszabály elfogadható. Támogatná a terhességmegszakító tabletták bevezetését.

Aktivisták tüntető felvonulásokat is szerveznek hétfőn Pozsonyban és eljuttattak a parlamentbe egy 60 emberjogi szervezet által aláírt levelet is. Azt szeretnék elérni, hogy a törvényhozás ne fogadja el az új jogszabályt, mert sérti az összes emberi jogi kötelezettséget. Bírálják például a kötelező várakozási időt és azoknak a reklámoknak a betiltását, amelyek lehetetlenné tennék az aktivisták szerint az abortuszhoz való hozzáférést.

A törvényjavaslat második olvasatban van, a következő parlamenti ülésen kellene szavazni róla. A tervezetben a gondolkodási időt 48 óráról 72-re emelnék, eredetileg ez 96 óra volt. Bevezetésre kerülne s személyi pótlék is, sérült gyermek születése esetén.

A törvénytervezet  a művi terhességmegszakítás szókapcsolatot művi terhességmegszüntetésre módosítaná, és tiltana minden olyan reklámot, amelyik az abortuszok elérhetőségére hívná fel a figyelmet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »