CIA-börtön Romániában dollármilliókért?

Az Egyesült Államok több millió dollárt fizetett Romániának azért, hogy befogadja a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtönét, amelyben terrorizmussal gyanúsított foglyokat kínoztak – ezt a vádat fogalmazta meg az országgal szemben szerdán, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a saját állítása szerint egy romániai börtönben fogva tartott és megkínzott Abd al-Rahim Al Nasirim ügyvédje, Amrit Singh.

ciaborton_b(képünk illusztráció)

Az ügyvéd szerint a CIA a román hatóságok jóváhagyásával 2003 és 2005 között működtetett titkos börtönt Románia területén, ám a bukaresti illetékesek ezt váltig tagadják. Románia képviselője, Catrinel Brumar ugyanakkor „utalások és spekulációk alapján megfogalmazott kijelentéseknek” nevezte a vádakat, ugyanakkor jelezte: vizsgálat zajlik az ügyben. Singh szerint védencét 2004-ben egy Bukarestben kialakított CIA-börtönben folyamatosan kínozták: megakadályozták, hogy aludjon, erős hang- és fényhatásoknak vetették alá, és verték. Az ügyvéd állítása szerint a CIA 18 millió dollárt fizetett Romániának a börtön befogadásáért.

A CIA titkos programjának felkutatása tizenegy éve zajlik, feltételezések szerint az amerikai hírszerző ügynökség 2002–2003-ban Lengyelországban, 2003–2005 között Romániában és 2005-tól 2006-ig Litvániában tartott fenn illegális börtönöket, az érintett államok által rendelkezésre bocsátott épületekben. A román hírszerzés volt vezetője, Ioan Talpeș korábban már a német sajtóban beismerte, hogy segítettek az amerikaiaknak, voltak ilyen ideiglenes központok, de nem tudták, hogy ott pontosan milyen tevékenységek zajlottak. A washingtoni szenátus vizsgálóbizottsága tavalyelőtt hozta nyilvánosságra a CIA fogolykínzásairól szóló jelentést, amely alapján a The Washington Post azt írta: beazonosítható, hogy a CIA Romániában és működtetett titkos börtönt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »