„Chuck, ez az az új hang, amit kerestél!”

„Chuck, ez az az új hang, amit kerestél!”

„Chuck, ez az új hang, amit kerestél!”

– ezt az idézetet nem igen kell bemutatni a Vissza a jövőbe (Back to the Future) trilógia rajongóinak. Az ominózus mondat az első epizódban hangzik el – illetve a másodikban is többé-kevésbé –, amikor a film főszereplője, a Michael J. Fox alakította Marty McFly 1955-ben egy középiskolás bálon belekezd a Johnny B. Goode című szám gitározásába.

Nos, a dal és még minimum több tucat rock-and-roll-sláger szerzője, Chuck Berry épp kedden lett 90 éves. Szóljon tiszteletére McFly „előadásában” a legendás darab. [A címmondat a videón 1:31-nél jön – a szerk.]

A filmes poén ráadásul ül, hiszen az 1926. október 18-án a Missouri állambéli St. Louisban született gitárosfenomén éppen 1955-ben kezdte meg világhódító útját, olyan számokkal, mint a Nadine, amelyet többek között a Rolling Stones nem kevésbé ismert gitárosával, Keith Richardsszal is előadott.

Amúgy nem nagyon van olyan nagyágyú, akivel ne játszott volna életében legalább egyszer. Illetve pontosabban nemigen akad olyan valaki, aki ne akarna legalább egyszer együtt közösen ügyeskedni a mesterrel, vagy ne akarta volna feldolgozni valamelyik dalát.

A következő koncertfelvételen 85 éves korában koncertezik szintén saját remekművel, a sokaknak a Ponyvaregény című filmből ismerős You Never Can Tell című örökbecsűt nyomja el. Vannak benne elpengetések, de mondjuk ki ne szeretne így pörögni a színpadon az ő korában…

John Lennon csak annyit mondott róla: „Ha új nevet kellene adni a rock and rollnak, az Chuck Berry lenne.” S hogy miért? Talán ezért az 1957-es aprócska dalocskáért?

Így a végére aki kedvet kapott a műfaj 1983-ban alapított dicsőségcsarnoka, a Rock and Roll Hall of Fame egyik első lakójának teljes arzenáljához, érdemes keresgélnie a válogatáslemezei között. Nagyjából mindegyiket ismeri a fél világ.

Jó szórakozást!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »