Christine Lagarde bizony rossz fát tett a tüzre

A francia legfelsőbb bíróság megerősítette decemberi döntését, így bíróság előtt kell felelnie Christine Lagarde-nak, a Nemzetközi Valutaalap első emberének, amiért – még pénzügyminiszterként elkövetett – gondatlansága miatt majdnem óriási kárt okozott a francia államnak.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Az IMF vezetője, Christine Lagarde (CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
Lagarde-ot azzal vádolják, hogy 2008-ban egyszerű gondatlanságból nem állította le a választottbírósági eljárást a Nicolas Sárközyhez köthető üzletember, Bernard Tapie és az akkor állami tulajdonban álló Credit Lyonnais bank között. Emiatt 285 millió eurót kellett volna kipengetni a költségvetésnek Tapie-nak, és a kifizetést később csak a fellebbviteli bíróság tudta megvonni tőle.

Az ilyen, gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt kiszabható büntetés maximuma egy év börtönbüntetés és 15 ezer euró bírság lehet.

Idén februárban hosszabbították meg Lagarde mandátumát az IMF élén, pedig decemberben már lehetett tudni, hogy valószínűleg büntetőügyben kell felelnie a bíróság előtt. Lagarde 2011, Dominique Strauss-Kahn távozása óta vezeti a szervezetet.

(Bloomberg)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »