Célszerű mielőbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről

Az szja-kedvezményre jogosultaknak érdemes már januárban kitölteniük az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy munkáltatójuk mielőbb figyelembe vegye a nekik járó kedvezményeket – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a hétfői közleményében.

Kiemelték, hogy az adóelőleg-nyilatkozatot a dolgozó tölti ki és adja át munkáltatójának, kifizetőjének. Az adóelőleg-nyilatkozatot online is be lehet nyújtani a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA), amelynek használatához mindössze KAÜ-azonosítás – például ügyfélkapus hozzáférés – szükséges. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek. A NAV felhívta a figyelmet arra, hogy az idei évtől új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a 25 év alatti fiatalok, nekik ugyanis nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a kedvezmény havi összegéig, ami jelenleg 433 700 forint.

Hírdetés

Ez 65 055 forint adómegtakarítást jelenthet havonta. A kedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell adóelőleg-nyilatkozattal kérniük, azt a munkáltató, kifizető automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha valaki nyilatkozatban kéri annak részleges vagy teljes mellőzését. A korábbi személyi jövedelemadó-kedvezmények – négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, gyermekek után járó családi kedvezmény, kormányrendeletben meghatározott betegségek, illetve rokkantsági járadék vagy fogyatékossági támogatás esetén járó személyi kedvezmény – továbbra is elérhetők, jogosultsági feltételeik nem változtak. A személyi kedvezmény mértéke a minimálbér emelkedéséhez igazodva 2022-ben 66 700 forintra nőtt, ami a gyakorlatban havi 10 005 forint adómegtakarítást jelent – olvasható az adóhivatal közleményében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »