Célba ért Fico fenyegetése? Cenzúrázni fog a közrádió

Célba ért Fico fenyegetése? Cenzúrázni fog a közrádió

Csak néhány nap telt el azóta, hogy Robert Fico pártelnök arról beszélt egy sajtótájékoztató után, hogy “át kell gondolni az RTVS dolgát”, máris felröppent a hír, hogy a közrádióban korlátozni akarják az ellenzéki törvényjavaslatokról szóló beszámolókat.

Miután Fico sorozatosan megtagadta a válaszadást azzal kapcsolatban, hogy nem zavarja-e, hogy több mint másfél évig volt Marián Kočner szomszédja, végül odavetette a kömédia riportereinek, hogy “át kell gondolni az RTVS dolgát”.

Az Omediach.com beszámolója szerint Petra Stano Maťašová, a közrádió hírszerkesztő-főnöke kidolgozott egy dokumentumot kollégái számára, melyben többek között arról is szó esik, hogy a híradásokban nem számolhatnak be az ellenzéki törvényjavaslatokról, amíg azok nem mennek át második olvasatban a parlamentben.

Az ellenzék törvényjavaslatairól a fentieknek megfelelően végül csak a koalíció vagy az ügyben érdekelt minisztérium állásfoglalásával együtt lehet beszámolni.

A dokumentumban az ellenzéki javaslatokat “gyakran” szakmailag hiányosnak rendszertelennek nevezi, “amelyek inkább felkeltik az érdeklődést, mint hogy megoldanák a problémát”.

Maťašová ugyancsak megtiltotta a szerkesztőknek, hogy a rövidhírekben “más internetes portálokon vagy más médiánál megjelenő információkról” számoljanak be, forrásként csak az RTVS saját anyagait, a TASR, a SITA és a ČTK által közölteket használhatják.

Ha mindez nem lenne elég, Maťašová ugyancsak nem engedélyezi az előkészületben lévő rendezvényekről szóló beharangozókat sem, “főleg, ha tüntetésekről, gyülekezésekről és hasonlókról” van szó.

Hírdetés

Beblavý: Brutális cenzúra

Miroslav Beblavý ellenzéki politikus szerint

figyelmeztette Beblavý Maťašovskát a közösségi hálón megjelent posztjában.

Az ellenzéki politikus azt is konstatálta, hogy “ez nem csak brutális cenzúra, de az RTVS-ről szóló törvény megsértése is”.

A Sme rodina egyik képviselője, Peter Pčolinský szerint itt az ideje egy rendkívüli parlamenti gyűlés összehívni.

Aktuality.sk

Nyitókép: Petra Stano Maťašovská, Aktuality.sk/David Ištok


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »