Cél az ipolysági gimnáziumok létszámának a stabilitása

Cél az ipolysági gimnáziumok létszámának a stabilitása

Az ipolysági városháza adott otthont annak a szakmai találkozónak, amelynek a központi témája a város területén lévő gimnáziumok létszámának alakulása volt.  Mint az egyeztetésen hangsúlyozták, a város vezetésének, a megyei fenntartónak valamint a város tanintézményei igazgatóinak közös célja a gimnáziumok létszámának stabilitása, s ezáltal az Ipoly menti település közösségének az erősítése.

– nyilatkozta  a Felvidék.ma-nak Csenger Tibor, Nyitra Megye Önkormányzatának alelnöke.

„A megyei fenntartású középiskolák létszáma az elmúlt időszakban megyei szinten fokozatosan csökkent. Ez a csökkenés tartósnak bizonyult, és ahhoz vezetett, hogy gazdaságilag nem önfenntartók a megye területén lévő egyes középiskolák. Bizonyos mértékben a megye pluszköltségekkel segíti ki a fenntartásába tartozó iskolákat” – magyarázta az alelnök. Hozzátette, a városban működő Szondy György Gimnázium és a szlovák gimnázium esetében is hasonló helyzet állt elő, a megye saját költségvetéséből biztosítja a fenntartáshoz szükséges pluszköltségeket.

Azonban a középiskolákba felvehető diáklétszám központilag meghatározott keretszám alapján történik. A szaktárca jóváhagyásával Nyitra megye immár sokadik éve 17 főben maximálja az ipolysági állami gimnáziumba felvehető diákok számát, holott sok esetben jóval több diák érdeklődik az iskola iránt, ám a meghatározott keretszámot csupán pár fővel lépheti túl az iskola.

Mint Petrezsél Zsuzsanna korábban a Felvidék.ma-nak elmondta: „A 2021/22-es iskolaévben egy tizenhét fős osztály megnyitását tették lehetővé számukra. Ehhez szeptemberben maximum három további fő engedélyezett. A húszfős első osztály a jelenlegi Ipoly menti térség demográfiai adataihoz mérten elégségesnek bizonyul.”

Hozzátette: az előző években számos alkalommal kellett visszautasítaniuk az érdeklődőket, mivel az előre meghatározott keretszámot nem léphették túl. Sajnos megyei szinten mindeddig nem sikerült előrelépést kieszközölni.

Hírdetés

Idén szeptemberben még maximum húsz fő kezdheti meg a tanulmányait a majdnem száztíz éves múltra visszatekintő iskolában. A 2022/2023-as iskolaévben várható a beígért keretlétszám megemelése.

Mint elhangzott, a keretszámok meghatározásánál figyelembe kellene venni Ipolyság speciális fekvését. Hiszen a Lévai járásban, illetve Nyitra megye délkeleti csücskében elhelyezkedve, az itteni középiskolák vonzáskörzetének egy része a Besztercebánya megyéhez tartozó Nagykürtösi járás magyar falvaira is kiterjed, innen is számos diák látogatja a helyi gimnáziumot. Mindazonáltal a diáklétszám nagy hányadát a helyi alapiskola és a környező kistérség magyar tanintézményei adják.

Hasonló a helyzet a helyi szlovák gimnáziummal is. Az elmúlt évtizedben specializálódott, kétnyelvű (szlovák-angol) tanintézménnyé vált, ám az igényesebb oktatást kevesebben választják. Mivel a szlovák és a magyar állami gimnázium egy épületben, ám külön igazgatóság alatt működik, így a létszám alakulása kölcsönösen befolyásolja a másik intézményt is.

A négyszintes panelépület fenntartása és működtetése ráfizetéses a megye számára. A létszám enyhe növekedése már segítene a monumentális iskolaépület fenntartásában.  A szlovák iskolánál felmerült a koncepcióváltás lehetősége a létszám emelkedése és a gazdasági helyzet stabilitása érdekében.

A találkozón felmerült az iskolaösszevonás, mint megoldási lehetőség is. Ám jelenleg elsősorban még a gimnáziumok létszámának növekedése, stabilitása a cél, erre érkeztek javaslatok a találkozón – szögezte le Csenger Tibor. A megfogalmazott javaslatok az elkövetkező években fejthetik ki a kedvező hatásukat.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »