Čekan: A LAMP-teszt az arany középút a PCR- és az antigénteszt között

Čekan: A LAMP-teszt az arany középút a PCR- és az antigénteszt között

Nyitókép: Michal Smrčok

A MultiplexDX szlovák vállalat egy új, gargalizálós LAMP-tesztet fejlesztett ki a koronavírus kimutatására. A LAMP-teszt érzékenysége megközelíti a PCR-tesztét, de a levett minták jóval egyszerűbben és gyorsabban értékelhetők ki – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Peter Marčan, a cég PR-képviselője.

„A mi LAMP-tesztünk is megközelíti a PCR-teszt érzékenységét. Előnye az, hogy a mintákat közvetlenül a mintavételi helyeken is ki lehet értékelni. Ehhez csupán a minták felmelegítésére van szükség, ezt követően a személyzet már le tudja olvasni, hogy pozitív vagy negatív lett-e az adott minta”

Hírdetés

–jelentette ki Pavol Čekan, a vállalat ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a MultiplexDX tesztjének szenzitivitását már az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) is igazolta.

Čekan szerint az új teszt az arany középút a PCR-teszt és az antigén gyorsteszt között. A LAMP-tesztek eredménye 25–55 perc után készen van. A PCR-tesztekkel ellentétben a kiértékelése nem igényel speciális laboratóriumi felszerelést, az eredmény leolvasásához pedig nincs szükség egészségügyi személyzetre.

A vállalat szerint az új tesztekkel például az országba érkező személyeket lehetne letesztelni a repülőtereken vagy a határátkelőkön. Čekan úgy véli, hogy amíg nem érjük el legalább a 70 százalékos átoltottságot, az LAMP-teszt jó tesztelési alternatíva lesz a társadalmi vagy kulturális rendezvényeken, emellett a cégek dolgozóinak letesztelésére is alkalmas lesz.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »