Céhek költöztek a bástyákba (Napsugár-tábor)

Céhek költöztek  a bástyákba (Napsugár-tábor)

Könyvkötők, kelmefestők, krónikások, lovászok és művészek vették birtokukba néhány napra a sepsiillyefalvi református vártemplom bástyáit, s bár a bástyalakók nem igazi céhmesterek, e rövid idő alatt sok mindent megtudtak említett mesterségekről. A Napsugár gyermeklap huszonhetedik alkalommal szervezte meg hagyományos nyári táborát, amelyet vasárnap a céhlevelek kiosztásával és a zászlók levonásával zártak. 

A közel negyven Napsugár-olvasó gyermek és tizenegy tanító nyolc erdélyi településről érkezett múlt kedden a tábor helyszínére, ahol céhekbe tömörülve foglalták el a bástyákat. Rövid céhtörténeti ismertető után a csapatok elkészítették címerüket és zászlójukat, amelyek egész héten hirdették, hogy kik laknak a bástyákban. Szerdán nyitott a tábori kézműves műhely, csütörtökön a lovagi játékoké volt a főszerep, pénteken a csernátoni Haszmann Pál Múzeumba és a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumba látogattak, szombaton Sepsiszentgyörgy nevezetességeivel ismerkedtek a napsugarasok. A vasárnapi istentisztelet után megtartották a hagyományos tábori vásárt, erre az alkalomra tallérokat készítettek, amelyeket pontgyűjtő játékokon lehet elnyerni.

Hírdetés

Korábbi évekhez hasonlóan idén is volt méregzsák és hálaputtony, amelyekbe bánatot, örömet lehetett elhelyezni, ezekből László Noémi, a Napsugár főszerkesztője szerkesztett híreket az esténként felolvasott tábori krónikába, utána minden alkalommal elhangzott a céhek beszámolója. Vasárnap véget ért a céhinasság, kiosztották a céhleveleket és ünnepélyesen levonták a zászlókat.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »