Cégvarázslók nyomában a NAV

Cégvarázslók nyomában a NAV

Cégvarázslók nyomában a NAV

Még a NAV Huszti úti bázisán is csettintenek, amikor új cégeltüntető trükkökkel találkoznak. A bűnügyi igazgatóság rutinos vizsgálói láttak már egy s mást, ám csodálkoznak, ha azt feltételezik róluk, hogy folyamatos név-változtatással, telephely-módosítással el lehet tűnni a látókörből. Ma már gyenge próbálkozás, ha az új cégvezető szlovákiai címet ad meg, pláne, ha a közismert tatabányai cégtemetőben próbálják „végső nyugalomra” helyezni a csődbe vitt vállalkozást – írja a Fullánk.hu, amelynek cikkét változtatás nélkül közöljük.

A Madarászok és az „elszállt” cégek

A következő – csak látszatra bonyolult – történet főszereplői profi „vállalkozók”, akik – „valamiért” – mindig rosszul vállalkoznak. Adott három, szlovákiai lakcímmel rendelkező magyar, bizonyos Madarász Kevin, Madarász Pávol és ifjabb Madarász Pávol, akik  kezében a valaha jól menő cégek elsatnyulnak. Ők azok, akik bátran átvesznek cégeket, annak ellenére, hogy el vannak tiltva a cégvezetéstől. Madarász Kevin legutóbb például a Prontobit Kft. -t vette át, és ahogy ez lenni szokott, nemsokkal később jött a vízözön –  a  NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztályának személyében… A Prontobitot nehéz elérni, nem csoda, hiszen elérhetőségként a korábbi ügyvezető email-címe van megadva, konkrétan a [email protected], amely nem válaszol… Nézzük az opten.hu adatait, hol lehet elérni még a vállalkozást: a kézbesítési megbízott bizonyos Baratheon Kft.  Puff neki, rossz hír, mert annak meg az opten.hu szerint törölték az adószámát…

Mielőtt megfájdulna a feje a tisztelt olvasónak megnyugtatjuk, hogy az adónyomozók átlátnak a szitán. A közhiteles nyilvántartásból  kiderül, hogy az idősebb Madarász neve mellett is elsősorban piros, sárga, lila vagy szürke színek jelennek meg  – s ezek bizony céges problémákat: többnyire tartozásokat, hátralékokat jeleznek. Nézzük a fiatalabb testvér, Madarász Kevin kalandjait, bocsánat,vállalkozásait. Itt van például a Carbon Coal Kft, melynek több neve volt mint Ságvári Endrének… Vajon miért? Sejthetik. Aztán itt van az Apparel Transport  s.r.o. Magyarországi fióktelepe “felszámolás alatt“, a MYSTIS SISTEM Kft. “kényszertörlés alatt”,, a MAD-Car Kft., “felszámolás alatt”. Tucatnyi felszámolt, törölt  illetve adósságokkal terhelt vállalkozás fűződik  Madarászékhoz. Végül is előfordul az ilyen, nem lehet mindenki az Év vállalkozója… Szlovákiából nehéz itthoni céget vezetni…  Ami még kibogozásra vár, hogy miként találják meg ezek a végstádiumos cégek a szlovákiai  partnereiket? Valószínűleg kézről-kézre adják őket, de ennek kiderítése a hatóságok dolga.

Hírdetés

A trükkök százai kifejezés kevés arra nézve, miféle próbálkozásokkal találkoznak a NAV-nál. A külföldi címek, az elérhetetlen kézbesítési megbízottak mellett legtöbben cégátnevezéssel kombinált tulajdonosváltással kísérleteznek, melyet bonyolítanak egy vagy több  telephelyváltással. A kalandos életű Parketta Trade Kft. “felszámolás alatt”  valaha BIO-Szektor Kft. névre hallgatott, de Álomparketta Kft. volt a leánykori neve. A szebb napokat látott cég még  BIO-Szektor Kft. korszakában halmozott fel sok kifizetetlen számlát, így például a tiroliFritz Egger Gmbh. bottal ütheti árujának még a nyomát is.

Mindenütt Gratzol

A sógorok nem nyelték be könnyen a kintlévőséget, és a NAV sem, hiába van azóta új ügyvezetője a felszámolásra ítélt cégnek.  Hogy mi a közös a Parketta Trade Kft.-ben és a fent említett cégekben? Hát ennek is egy bizonyos Gratzol István volt az ügyvezetője, s aki véletlenül egy olyan “szakembernek” adta tovább a stafétát – bizonyos Molnár Pálnak, -akinek a nevéhez szintén felszámolásra ítélt vagy kényszertörléssel megszűnt cégek fűződnek.

Van persze menő cég is eme cégcsaládban, és ott is feltűnik Gratzol István neve. Ez például aZöld Zóna Környezetvédelmi Kft., amely a  KLÁV  2000 KFT. jogutódja. Hogy mi ebben az érdekes? Nézzük miről írt a Népszabadság 2002-ben? http://nol.hu/archivum/archiv-55851-40255“Egy bizonyos környezetvédelmi berendezés, a Sterifant kidobott pénz volt, mert gyakorlatilag csak arra nem jó, amire vették,nagyon sokba kerül – 143 millió forintba”. Na, és ki volt ennek a környezetvédelmi pályázatnak a lebonyolítója? Igen, a szebb napokat látott BIO-Szektor Kft.

A tender győztese a berendezés későbbi működtetője, a KLÁV 2000. Kft. lett, melyet Gratzol István irányított. Ő korábban a Sterifant Hungária Kft. nevű cégetvezette” – tudják, a méregdrága de alkalmatlan berendezés forgalmazója ez a cég. Persze ez is megszűnt azóta, nyilván nem sok helyen sikerült elsütni a veszélyes hulladékot pocsékul megsemmisítő berendezést.  

De térjünk vissza a mába, amikor is  felszámolják a valaha sikeres Parketta Trade Kft.-t (volt BIO-Szektort). Nem lesz könnyű a felszámoló dolga, ráadásul a cég kapcsolataiban feltűnően sok a felszámolt, megszűnt vállalkozás, így azIB Design Kft, a Black Fortuna Kft., az It., melyekben szinte mindig feltűnik Gratzol István és Molnár Pál, és a végén mindig valamelyik Madarász bukkan fel, mint megoldóember. Mint például a korábban említett Prontobit Kft.-ben. Ezzel bezárult ez a (vállalkozói) kör.

A becsődölt, kényszertörölt és felszámolás alatt lévő cégek között feltűnően sok a tatabányai székhelyű. Úgy tűnik a 2000-es évek hírhedt cégtemetője ezúttal más formában éledt újjá. A köztartozás ezúttal is az államra marad, és a hitelezők is szívhatják a fogukat. Ám az eltűnt pénzek nem szívódnak fel nyomtalanul, más, szépen virágzó cégekben “dolgoznak” tovább. Aztán ha már sok pénzt fialtak, a vállalkozók kimentik egy másik cégbe, és bedöntik a felszámolásra ítélt régit. Ekkor lépnek színre a cégeltüntető “szakemberek”   

Így megy ez, egészen addig, míg nem jön a NAV.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »