Cégeltüntetésben gyakorlott szerb „álvállalkozó” közreműködésével fantomizálták a győri húsos nagyvállalkozó problémás kft-jét

Cégeltüntetésben gyakorlott szerb „álvállalkozó” közreműködésével fantomizálták a győri húsos nagyvállalkozó problémás kft-jét

Cégeltüntetésben gyakorlott szerb „álvállalkozó” közreműködésével fantomizálták a győri húsos nagyvállalkozó problémás kft-jét

„A hozzá köthető cégek vonatkozásában mindig a hatályos jogszabályok alapján járt el, semmilyen törvénysértést nem követett el” – ezt üzente a Privatkopo.hu bűnügyi portálnak a győri illetőségű Pápai István, azzal összefüggésben, hogy a La Habana Kft. meglehetősen furcsa körülmények között tűnt el a hatóságok szeme elől, ezért az illetékes cégbíróság 2019 júniusában elrendelte a társaság törlését. Pápai évek óta a hús- és sajtkereskedelemben rendelkezik érdekeltséggel.

                     Eltemették a kényessé vált gazdasági társaságot

A 2015-ben alapított La Habana Kft.-t 2017. április 6-án vette át egy budapesti férfitól Pápai István. A férfi a vállalkozás székhelyét ugyanezen a napon egy Budapest VI. kerületi székhelyszolgáltató irodájába helyeztette át. A cég ügyvezetője Bozi József Sándor lett, aki mindössze 2 hónapig töltötte be a tisztséget, ugyanis a kft. irányítását 2017. június 15-én maga Pápai vette át.

A kft. 2016-ban (Pápai színrelépése előtt) szerény 556 ezer forint nettó árbevételt ért el, és 2 millió 600 ezer forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Hírdetés

2017-ben a La Habana Kft. már nem tett közzé éves beszámolót, így nem tudható semmi a vállalkozás bevételeiről és kiadásairól. A számviteli törvény 153. paragrafusa kimondja, hogy a beszámolót letétbe kell helyezni és közzé kell tenni (ami praktikusan teljesül azzal, hogy a céges könyvelő feltölti a dokumentumokat az e-beszámoló portálra). A törvény szerint ettől semelyik cég semmilyen körülmények között nem térhet el, még az úgynevezett alvó cégek is kötelesek beszámolót leadni. A Büntető törvénykönyv idevágó paragrafusa (Btk. 403. §, számvitel rendjének megsértése) kimondja, hogy a vagyoni helyzet áttekintésének és ellenőrizhetőségének meghiúsítása bűntett, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Azt, hogy vállalkozás valamiféle tevékenységet mégiscsak folytathatott, a NAV területileg illetékes hátralékkezelési osztálya által elrendelt végrehajtás bizonyíthatja, a végrehajtás megkezdéséről szóló értesítést az adóhivatal 2018. november 19-én állította ki.

Másnap, 2018. november 20-án (nyilván véletlen az időpontok egybeesése) Pápai István kiszállt a cégből, értékesítette tulajdonrészét és lemondott az ügyvezetői tisztségről, helyét az ország másik végében, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Dombrádon élő Szvák Imre foglalta el. Mindössze nyolc nappal azt követően, hogy Szvák átvette Pápaitól a társaságot, újabb végrehajtást rendeltek el a La Habana Kft.-vel szemben, ezúttal egy közjegyző. Feltételezhető, hogy ez a kiegyenlítetlen tartozás is abban az időszakban keletkezett, amikor még Pápai István birtokolta a cég tulajdonjogát.

Szvák Imre gyorsan beleunhatott a szélmalomharcba, mert alig másfél hónap elteltével (2019. január 8-án) vette a kalapját és lelépett a La Habana elnevezésű süllyedő hajóról. Ennek ismeretében túlzással sem állítható, hogy a férfi hosszú távú üzleti tervekkel rendelkezhetett a vállalkozással kapcsolatban. Inkább az lehetett a szerepe, hogy „betétként”, azaz közbeiktatott személyként lehetetlenné tegye a közvetlen kapcsolat bizonyítását a volt ügyvezető-tulajdonos (Pápai István), valamint a Szvákot követő ügyvezető-tulajdonos, a szerbiai Kolompár Vilmos között.

Az ugyanis egyértelműnek látszik, hogy sem Szvák, sem a szerb „álvállalkozó” nem akart semmit a La Habana-val, mármint azon túl, hogy a problémás, végrehajtásokkal terhelt, éves beszámolókat leadni „elfelejtő” kft.-t eltüntessék a hatóságok szeme elől, azaz fantomizálják.. A cégnyilvántartás szerint Szvák Imre nevéhez – a La Habana Kft.-n kívül – két olyan problémás, korábban jelentős köztartozást felhalmozó, a számvitel rendjéről szóló törvényt megsértő gazdasági társaság kapcsolható, amelyek cégjegyzékében ügyvezető-tulajdonosként szintén csak rövid időre bukkant fel a neve, a cégeket aztán továbbpasszolta egy ugyancsak szerb állampolgárságú – Kolompár Vilmoshoz hasonlóan horgosi bejelentett lakcímmel rendelkező -, a hatóságok számára az „adásvételeket” követően azonnal elérhetetlennek bizonyuló „üzletember” számára.

Szvák a Buyers Trade Trans Kft.-t, valamint a Skovhugger Kft.-t 2016-ban adta át az akkor mindössze 20 esztendős Monostori Zsoltnak. Az illetékes cégbíróság nem sokkal később mindkét vállalkozást kényszertörölte a cégnyilvántartásból.

Ugyanez lett a sorsa a Pápai Istvántól Szvákhoz került, majd tőle alig másfél hónappal később, gyakorlatilag lendületből a szerb Kolompár Vilmoshoz „továbbított” La Habana Kft.-nek is. Az illetékes cégbíróság 2019. június 4. napján rendelte el az összerogyott társaság kényszertörlését. A fantommá vált céggel együtt természetesen a felhalmozott adósságok is eltűntek. (Kolompár Vilmos nevén egyébként jelenleg is több eladósodott, „elhantolásra” előkészített társaság szerepel a cégnyilvántartás szerint.)

A Privatkopo.hu szerette volna megtudni, hogy Pápai István véleménye szerint üzleti, gazdasági szempontból mi lehetett a vonzó Szvák és Lakatos számára egy már nem működő, végrehajtásokkal terhelt társaságban, amely éves beszámolót sem 2017-ben, sem 2018-ban nem tett közzé? Hogyan jött létre a kapcsolat Szvák Imrével? Ki kereste meg a másikat a cég adásvétele ügyében? Azonban a vállalkozó a kérdéseket megválaszolatlanul hagyta, ügyvédjén keresztül mindössze annyit közölt a bűnügyi portállal, hogy „a hozzá köthető cégek vonatkozásában mindig a hatályos jogszabályok alapján járt el, semmilyen törvénysértést nem követett el”.

(A következő részben Pápai István hús-nagykereskedelmi érdekeltségeinek tevékenységét helyezi nagyító alá a Privatkopo.hu.)


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »