Cégek százai költöznek át Magyarországra a szlovákiai adóterhek és a bürokrácia miatt

Cégek százai költöznek át Magyarországra a szlovákiai adóterhek és a bürokrácia miatt

Tavaly, 2017-ben 1389 vállalat költözött ki Szlovákiából, és többnyire valamelyik szomszédo országba tette át telepehelyét. Magyarországot 622 cég választotta, Csehországot 514, Bulgáriát pedig 129.

A Bisnode elemzése szerint a legtöbb vállalat Pozsony megyéből távozott. Az elköltözés leggyakoribb okai a bonyolult szlovákiai ügyintézés, a célország barátságosabb jogkörnyezete, alacsonyabb adói, hatékonyabb bíróságai (ez fontos szempont a tartozások behajtásánál), kisebb a korrupció, olcsóbb munkaerő vagy nagyobb kereslet – esetleg ezek valamilyen kombinációja.

idézte a Trend gazdasági hetilap internetes kiadása Petra Štěpánovát, a Bisnode elemzőjét.

Románia és Lengyelország a TOP 5-ben

A legvonzóbb öt ország sorát az előbbieken kívül Románia és Lengyelország egészíti, ahol alacsony a munkaerőre kivetett adó- és járuléékterhek szintje.

A Bisnode szerint a legtöbb cég Pozsony megyéből (1009), Nyitra megyéből (344) távozott, a legkevesebb Eperjes és Trencsén megyékből. A távozó cégek zöme kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó (506 cég), vagy szakmai, tudományos vagy technológiai kutatássalé foglalkozó vállalat volt (435), illetve jelentős volt az adminisztratív szolgáltatásokat és tanácsadást nyújtó vállalatok száma is (412).

Lengyelország Magyarországgal versenyez

Szlovákia némileg tehát lemaradt a cégekért folytatott versenyben. De az említett célországok is kemény harcot vívnak egymással a munkahelyteremtő vállalatokért. A Napi-hu gazdasági blogportál a gazeta.pl-re hivatkozva azt írja, hogy Lengyelország a magyarországi társasági adó szintjére, tehát 9 szzáalékra csökkentené saját nyereségadóját.

Ez azért is nagy dolog, mert eddig Magyarország büszkélkedhet a legalacsonyabb nyereségadóval. A lengyelek első körben a kis- és középvállalkozásoknak kedveznének az intézkedéssel. Nem véletlenül. Közép-Kelet-Európában jellemzően a KKV-szektor foglalkoztatja a munkások zömét (Szlovákiában a dolgozók 70 százaléka dolgozik valamilyen kis- és közép-vállalkozásnál).

A lengyel kormány ráadásul további engedményeket tenne. Többek között csökkentené a munkára kivetett járulékterheket, ami jellemzően a családi vállalkozásokon segíthetne.

eTrend.sk, Napi.hu

Nyitókép: etrend.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »