Čaputovát is aggodalommal tölti el az egyre romló járványügyi helyzet

Čaputovát is aggodalommal tölti el az egyre romló járványügyi helyzet

Čaputová szerint javítani kell az állami intézmények kommunikációján.

Zuzana Čaputová államfőt aggodalommal tölti el az egyre romló járványügyi helyzet Szlovákiában és a határokon túl. Erről a közösségi oldalán osztott meg egy bejegyzést, miután kedden (szeptember 22.) epidemiológusokkal és Ján Mikas tiszti főorvossal tárgyalt. Hozzátette: jó hír Szlovákiára nézve, hogy már rendelkezésre állnak az antigén koronavírus-tesztek, amelyek pár percen belül megmutatják az eredményt. Čaputová szerint javítani kell az állami intézmények kommunikációján.

Az államfő hangsúlyozta: csak tőlünk függ, hogy szükség lesz-e keményebb óvintézkedésekre. A polgárokat arra intette, hogy legyenek körültekintőbbek, kerüljék a kockázatos helyeket, és hogy tartsák tiszteletben a szakemberek által elrendelt óvintézkedéseket és ajánlásokat. Hangsúlyozta az arcmaszk hordásának fontosságát, és óva intett a félrevezető információk terjesztésétől.

Az elnök asszony úgy véli, Szlovákia most, a második hullám idején is jobban áll, mint a környező államok, a szakértők szerint pedig az ország felkészült a következő időszakra.

„Fontos ugyanakkor, hogy számottevőbb pénzügyi, anyagi és erkölcsi támogatásban részesítsük az első vonalban dolgozó egészségügyi alkalmazottakat” – emelte ki.

Hírdetés

Čaputová szerint az óvintézkedésekkel összefüggésben fontos a kiszámíthatóság. „Ahogy az első hullám után volt egy világos tervünk az enyhítésre, most is előre tudatnunk kellene az emberekkel, az állam milyen intézkedéseket vezet majd be, ha romlani fog a helyzet” – fűzte hozzá. Hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az óvintézkedések érthetőek és igazságosak legyenek, vagyis az egyformán kockázatos esetekre ugyanazok a korlátozások vonatkozzanak. Hozzátette: csak azokat az intézkedéseket kellene nyilvánosságra hozni, amelyekről végleges döntés született, és a lehető legnagyobb politikai támogatást élvezik.

„Ne történjen meg az, hogy egy csomó intézkedés kering az éterben, és nem világos, hogy tulajdonképpen melyik hol érvényes” – figyelmeztetett.

Az államfő szerint az óvintézkedésekkel kéz a kézben kellene járnia a gyors és hatékony veszteségtérítésnek. „Különösen a kultúrára és a sportra igaz ez, hiszen ezek olyan területek, amelyek az első hullám után nem kaptak elegendő segítséget” – hangsúlyozta.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »