Čaputová: Változik a társadalom, közelebb került az igazsághoz

Hosszú utat tett meg Szlovákia a Jan Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása óta eltelt két év alatt. Változik a társadalom, közelebb került az igazsághoz – mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök, amikor az újságíró meggyilkolásának második évfordulóján oknyomozó újságírókat és a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom képviselőit fogadta.

Az igazság tiszteletben tartása a jogállamiság lényege, és egyetlen civilizált és demokratikus társadalom sem létezhet azok munkája nélkül, akiknek az igazság keresése a dolguk, és az, hogy ezt tolmácsolják az embereknek – mondta Čaputová az újságíróknak.

„Visszautasítok minden szóbeli és fizikai támadást, megfélemlítést, amellyel a munkájuk során szembesülnek. Nem engedhetjük meg, hogy újságírókat gyilkoljanak meg ebben az országban” – mondta Čaputová. Hozzátette, hogy a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom képviselői, akik a gyilkosság után tüntetéseket szerveztek, arra akartak rámutatni, hogyan néz ki, és hogyan fog kinézni a társadalom.

Az elnök szerint a tiltakozások megszervezése attól volt rendkívüli, hogy nemcsak az egyet nem értést fejezte ki,

Hírdetés

Čaputová arra is emlékeztetett, hogy a tiltakozók megbízható kormányt követeltek.

„A választópolgárok döntik el, milyen kormánya lesz Szlovákiának. Az újságírók és a civil aktivisták megtettek minden tőlük telhetőt, hogy a választópolgárok úgy döntsenek, hogy Szlovákia olyan állam legyen, amilyennek az alkotmány szerint lennie kell” – mondta.

Ján Kuciak oknyomozó újságíró menyasszonya meggyilkolásával Marian K.-t, Alena Zs.-t, Sz. Tamást és Miroslav M.-et vádolják. Marian K. az ügyészség szerint bosszúból rendelte meg Kuciak meggyilkolását, amiért az általa elkövetett gazdasági bűncselekményekről cikkezett.

A bűneset második évfordulóján országszerte számos településen szerveznek megemlékezést. Többek között Párkányban, Dunaszerdahelyen, Komáromban és Ipolyságon is emlékeznek a tragédiára. Portálunk beszámol ezekről a megemlékezésekről.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »