Čaputová üdvözli a Lučanský halálának körülményeit vizsgáló bizottság létrehozását

Čaputová üdvözli a Lučanský halálának körülményeit vizsgáló bizottság létrehozását

Zuzana Čaputová államfő üdvözli Mária Kolíková igazságügyi miniszter igyekezetét, és egy bizottság létrehozását, amely Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány halálának körülményeit fogja vizsgálni. Erről a közösségi oldalán tájékoztatott, hozzátéve, hogy az elnöki hivatal elfogadta a bizottságban való részvételt.

Az államfő hangsúlyozta: fontos, hogy a tényekhez tartsuk magunkat. „Csakis megfontoltsággal tudjuk megakadályozni, hogy a társadalmat még inkább megosszák az ellenséges táborokba vezető indulatok” – pontosított.

Emlékeztetett: Lučanský ellen a rendőrségi nyomozás alapján indult eljárás, és az ügyész javaslatára, illetve a bíróság döntése nyomán került börtönbe.

Hírdetés

Az államfő egyúttal megfontoltságra szólította fel az embereket. „Ahogy az ártatlanság vélelmével közelítünk minden vádlotthoz – Lučanskýt is beleértve –, úgy megfontoltan kell közelítenünk minden olyan spekulációhoz és megállapításhoz is, amelyre csupán a közhangulat alapján következtetnek” – magyarázta.

Az a független bizottság, amely Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány halálát, illetve korábbi szemsérülésének körülményeit fogja vizsgálni, 17 tagból áll.

A bizottságban koalíciós és ellenzéki parlamenti képviselők is vannak. A Za ľudí párt képviselőin kívül a tagjai között szerepel Zuzana Čaputová jelöltje, Radovan Pala, és az ombudsman jelöltje is, Tomáš Čitbaj. Ezenkívül a bizottságban a sajtó képviselői és külföldi szakértők is jelen vannak, például Anna Šabatová volt cseh ombudsman. A szakértőket többek között a lengyel Monika Platek fogja képviselni.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »