Čaputová Szlovákia jövőjét az egységes és erős Európai Unióban látja

Čaputová Szlovákia jövőjét az egységes és erős Európai Unióban látja

Zuzana Čaputová második hivatalos külföldi útjának célállomása Brüsszel volt. Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság (EB) elnökével közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján a beiktatási beszédéből idézte azt a kijelentést, miszerint az Európai Unióra úgy tekint, mint „közös értéktérre”.

„Azt gondolom, a Szlovák Köztársaság jövője az egységes és erős Európai Unióban van” – fogalmazott. Hozzátette: nagyon fontosnak tartja, hogy Szlovákia az EU „öntudatos, felelősségteljes és konstruktív tagja” legyen, amihez szerinte az is hozzátartozik, hogy a többi tagállammal közösen felelősséget vállal az unió jövőjéért.

Az elnök asszony Szlovákia mai állapotára úgy tekint, mint a sikeres integráció eredményére. Čaputová elismételte a prioritásait: igazságszolgáltatás és jogérvényesítés, környezetvédelem, ide értve a klímaváltozás kihívását is, valamint szociális igazságosság. „Úgy vélem, ezek a témák nem tisztán nemzetiek, hiszen mindegyikre van közös, európai megoldás is, amely együttműködést igényel” – tette hozzá. Az elnök asszony üdvözölte a szén-dioxid-semlegességre való törekvést, melyet Szlovákia is támogat.

Hírdetés

Čaputová és Juncker találkozóján a visegrádi négyek (V4) helyzete is szóba került. A szlovák államfő szerint Szlovákia számára nagyon fontosak a V4 országcsoporton belüli kapcsolatok. Hozzátette: azt szeretné, ha a V4 hozzájárulna a közös megoldásokhoz, hogy ne úgy tekintsenek rá, mint a problémák forrására.

Juncker gratulált Čaputovának a márciusi elnökválasztáson aratott győzelméhez. „Ez az ő személyes győzelme, de győzelem Szlovákia és egész Európa számára is” – jelentette ki. Hozzátette: Szlovákia lakosai két Európa-párti jelölt közül választhattak.

Az EB elnöke emlékeztetett: az SZK 15 éve tagja az EU-nak, és sok mindent köszönhet a belépésnek. Példaként az egy főre jutó GDP növekedését, a gazdasági növekedést és az alacsonyabb munkanélküliséget említette. Méltatta az elnökséget is, melyet Szlovákia 2016-ban töltött be az EU Tanácsában, és amelynek keretében elfogadták a pozsonyi nyilatkozatot. Hozzátette: nagyon örül, hogy az Európai Munkaügyi Hatóság székhelye Pozsonyban (Bratislava) lesz.

Čaputová elnök asszonyt keddi, brüsszeli látogatása keretében a belga király, Fülöp is fogadta. Ezen kívül meglátogatta a NATO és az EU mellett működő állandó szlovák képviseletet, és találkozott Jens Stoltenberggel, a NATO főtirkárával, valamint az EB alelnökével, Maroš Šefčovičcsal is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »