Čaputová: Oda kell figyelni Dél-Szlovákiára, amelynek nincs képviselete a parlamentben

Čaputová: Oda kell figyelni Dél-Szlovákiára, amelynek nincs képviselete a parlamentben

Veszélyezteti az ivóvízkészleteket Dél-Szlovákiában a sertéstenyésztés – hangzott el Zuzana Čaputová köztársasági elnök és Keszegh Béla, Komárom  polgármestere, valamint a Komáromi Járás Városai és Falvai Szövetségének tagjai közötti szerdai megbeszélésen. Komáromban tett munkalátogatása során az elnök asszony hangsúlyozta, hogy a régió fejlődése szempontjából fontos a dél-szlovákiai régió infrastruktúrájának javítása.

Komáromban tett munkalátogatása során az államfő hangsúlyozta, hogy a régió fejlődése szempontjából fontos a dél-szlovákiai régió infrastruktúrájának javítása.

Čaputová kijelentette, jelenleg az egyes régiók lakosaira kell odafigyelni, „különösen Dél-Szlovákiára, amelynek nincs képviselete a parlamentben”.

A polgármesterekkel folytatott megbeszélésen a sertéstenyészetek elterjedésének problémája került terítékre, szerintük ez veszélyeztetheti a csallóközi ivóvízkészletet. Az uniós forrásokkal kapcsolatban a megbeszélés résztvevői aggodalmukat fejezték ki a régiók potenciális ráhatásának elvesztése miatt. Az önkormányzatok képviselői többször felvetették az infrastruktúra hiányát, amely különösen Dél-Szlovákiában érzékelhető.

Hírdetés

Az utak és a vasúti összeköttetések kiépítése éppen azért fontos, mert ez nagy hatással van a régió általános fejlődésére”

– tette hozzá Čaputová. Szlovákia egyetlen magyar tannyelvű egyetemén, a Selye János Egyetemen a felsőoktatási törvény aktuális módosításáról tárgyalt az államfő. Čaputová a Matica slovenská székházában találkozott a szlovák Dramaťák folklóregyüttes tagjaival, majd ellátogatott az Egressy Béni Városi Művelődési Központba, a magyar kisebbség művészeti tevékenységének egyik központjába.

A mai találkozók megerősítették, hogy a sokszínűség és a változatosság mindenkit gazdagít. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Szlovákiának egyenletesen kell fejlődnie”

– hangsúlyozta a köztársasági elnök.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »