Čaputová: Marian K. esete a társadalom problémáit mutatja

Čaputová: Marian K. esete a társadalom problémáit mutatja

A Ján Kuciak meggyilkolásával vádolt Marian K. vállalkozó esete a társadalom tünete. Megmutatja nekünk, hogy hol vannak a problémák a társadalomban. Így nyilatkozott Zuzana Čaputová a  Markíza televízió Testre mért kérdések című vasárnapi vitaműsorában.

Az államfő veszélyesnek ítéli meg, ha valaki olyan pozíciót tud kiépíteni a háttérben, amellyel az igazságszolgáltatást is befolyásolhatja.

„Ez egy olyan gond, amellyel foglalkozni kell. Megoldások vannak, amennyiben van rá akarat a rendszerben, majd az egyének szintjén is” – mondta.

Az elnök reagált a Smer-SD elnöke, Robert Fico Milan Mazurekkal kapcsolatos nyilatkozatára is.

Hírdetés

Čaputová nem ért egyet azzal az állítással, miszerint a legtöbb szlovák is úgy gondolja, amit Mazurek mondott a romákról. Azt is megjegyezte, hogy a véleménynyilvánítás szabadságában egyértelmű korlátokra van szükségünk. „Az ilyen kijelentések túlmentek ezeken a korlátokon, és semmilyen módon nem járulnak hozzá a megoldásokhoz” – mondta.

Čaputová üdvözli Monika Jankovská lemondását az Igazságügyi Minisztérium államtitkári posztjáról. Az elnök szerint az, hogy Jankovská felveszi-e a bírói talárt, az egyedül az ő felelőssége. „Az persze már az illetékes intézmények döntése, amelyeknek lehetősége van megismerni a szükséges tényeket, hogy esetlegesen fegyelmi eljárást kezdeményeznek-e ellene, és felfüggesztik-e a bírói tisztségből” – mondta a köztársasági elnök.

A parlament rendkívüli ülését, amelyen az ellenzék vissza kívánja hívni Peter Pellegrini miniszterelnököt, Čaputová csak figyelni óhajtja, nem kíván részt venni a a politikai harcokban. Ľubomír Galko, az SaS politikusa helyénvalónak tartja ennek az ülésnek a megtartását, mert Pellegrini szerinte csak báb mások kezében.

A Legfelsőbb Bíróság új elnökének közelgő választása kapcsán Čaputová újra megerősítette, hogy nemcsak a jelölt szakmai hozzáértését, hanem az illető személyiségét is figyelembe veszi. Szavai szerint nem szabad olyan embert kinevezni, aki nem rontaná az igazságszolgáltatás hitelességét.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »