Čaputová jogi elemzést készíttet az isztambuli egyezménnyel összefüggésben

Zuzana Čaputová államfő az isztambuli egyezménnyel összefüggésben jogi elemzést készíttet, hogy kiderítse, államfőként hogyan járhat el a jelenlegi helyzetben. Így reagált az SNS képviselőinek pénteki felhívására, akik azt követelik, hogy értesítse az Európa Tanácsot arról, hogy a Szlovák Köztársaság nem fogja ratifikálni az egyezményt.

„Az asztalomon van egy kormányhatározat, amelyben azt kérik tőlem, hogy foglaljak állást. Le kell azonban szögezni: a standard eljárás szerint az SZK Nemzeti Tanácsának kellene kinyilvánítania, hogy egyetért-e vagy sem az egyezménnyel. Ez nem történt meg. Ennek eredménye az, hogy semmilyen módon nem köt minket az isztambuli egyezmény”–jelentette ki Čaputová pénteken, a volt államfőkkel elköltött közös új évi ebéd után.

Hírdetés

Az elnök asszony úgy döntött, jogi elemzést készíttet, majd ezt követően tájékoztatni fogja a nyilvánosságot a fejleményekről.

Az SNS képviselői felszólították Čaputovát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. A parlament 2019. március 29-én és november 28-án is elfogadott egy-egy határozatot, amelyekben az SZK Nemzeti Tanácsa elutasította, hogy Szlovákiát uniós határozatok és intézkedések kössék az isztambuli egyezményhez.

A szlovák fél azt sem támogatja, hogy az EU mindenféle korlátozások nélkül csatlakozzon az egyezményhez. A kormány szerdán (január 15.) hagyott jóvá egy határozatot, amely arra kötelez minden egyes kormánytagot, hogy az uniós intézményekkel szemben lehetőleg az említett parlamenti határozatokkal összhangban lépjen fel.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »