Čaputová is aláírta: Ha megtelnek a szlovákiai kórházak, állami költségen viszik külföldre a COVID-os betegeket

Čaputová is aláírta: Ha megtelnek a szlovákiai kórházak, állami költségen viszik külföldre a COVID-os betegeket

Zuzana Čaputová államfő hétfőn aláírta a világjárvány második hullámára reagáló törvénycsomagot. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatta kedden. Az egyik módosítás értelmében 10 000 eurós büntetés szabható ki abban az esetben, ha a COVID-19 elleni vakcinázás során valakit jogtalanul részesítenek előnyben, ignorálva az egészségügyi minisztérium által meghatározott sorrendet. A védőoltás beadható lesz az orvosi rendelőkön kívül is. Módosul a közbeszerzési törvény is.

Az egyik módosítás értelmében a jövőben ott is lehet tesztelni, ahol nincs orvosi rendelő vagy mobil mintavételi hely. Újabban az egészségügyi asszisztens szakon tanuló harmad- és negyedéves, 18 évnél idősebb diákok önállóan, egészségügyi dolgozó felügyelete nélkül is elvégezhetik a szűrővizsgálatot. Az egészségügyi dolgozók önkéntesként is gyakorolhatják a hivatásukat.

A gazdasági mozgósításról szóló törvény értelmében a jövőben hatékonyabban követelhetik a gazdasági mozgósítás szubjektumaitól a kötelességeik teljesítését az élet és az egészség védelmében.

Hírdetés

Pontosítják az állam tulajdonát képező ingóságok közérdekből történő kezelésére vonatkozó szabályokat is, ezen belül az olyan állami ingóságok adományozására vonatkozó szabályokat, mint a védőfelszerelések, tesztek, oltások, egyéb gyógyszerek, egészségügyi felszerelések. A munkaviszonyon kívüli munkavégzési megállapodás alapján fizetett bevétel – ha a munka a válságstáb által elrendelt óvintézkedések érvényesítésével, illetve a rendkívüli helyzet, a veszélyhelyzet vagy a szükségállapot kezelésével függ össze – nem fogja semmilyen módon befolyásolni a póttartásdíj, a rendszeres szociális segély vagy a súlyos egészségkárosodás kompenzálására nyújtott pénzbeli támogatás folyósítását.

Az álláskeresőket nem fogják kizárni az álláskeresők névjegyzékéből pusztán azért, mert segítenek a járványellenes óvintézkedések végrehajtásában, például országos tesztelés alkalmával, vagy az oltóállomásokon.

A törvénycsomagban az is szerepel, hogy ha megtelik a hazai kórházak kapacitása, és a pácienseket valamelyik szomszédos országban kell majd ellátni, a kezelés teljes költségét téríti az állam.  

A mezőgazdaság a kritikus infrastruktúra részét fogja képezni. A válságkezelő intézmények struktúrájához fognak tartozni a megyei önkormányzatok is, mint polgári védelmi feladatokat ellátó szervezetek. Módosulnak a veszélyes egészségügyi hulladék kezelésére vonatkozó szabályok is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »