Čaputová hiszi,hogy az új bírók visszaadhatják a bírói hatalomba vetett bizalmat

Čaputová hiszi,hogy az új bírók visszaadhatják a bírói hatalomba vetett bizalmat

Zuzana Čaputová államfő bízik benne, hogy az új alkotmánybírók hozzásegítenek az igazságosságba és a bírói hatalomba vetett bizalom visszaszerzéséhez. A kinevezés kapcsán mondott beszédében utalt a bírói túlkapásokra is. Hangsúlyozta: a nyilvánosságnak garantálni kell, hogy a bírói szakma képes leszámolni a visszaélésekkel. Čaputová az állampolgároktól azt kérte, hogy az igazságosság követelése közben legyenek ők is igazságosak.

„Az ítéletek befolyásolásával gyanúsított bírók ügye olyan súlyos, hogy az igazságszolgáltatás jó hírnevét és hitelességét már nem lehet megóvni vagy visszaszerezni sem hallgatással, sem annak színlelésével, hogy nem történt semmi komoly. Ha beigazolódik a gyanú, amelyről az elmúlt napokban olvastunk, az a lehető legnagyobb kudarc bizonyítéka lesz, amely az igazságszolgáltatás területén csak bekövetkezhetett. Egyben világos jele lesz annak, hogy az igazságszolgáltatás öngyógyításra szorul. Ezt a lehetőséget nem szalaszthatjuk el” – emelte ki az államfő.

Hírdetés

Hozzátette: az állami szervek, az igazságügyi minisztérium, a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok – beleértve az alkotmánybíróságot is – kötelesek úgy eljárni, hogy a lehető legkisebb kétség se merülhessen fel azzal kapcsolatban, hogy a törvény előtti egyenlőség alkotmányos elve kivétel nélkül minden állampolgárra nézve egyformán érvényes. Az államfő szeretne bízni abban, hogy az alkotmánybírók a döntéseikkel és a személyes példájukkal hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a szlovákiai igazságszolgáltatás hitelesebbé váljon.

„Annál is inkább, mivel éppen önök, a bírók az egyetlenek, akik anélkül állíthatnak tükröt az igazságügy elé, hogy bárki az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbításával gyanúsíthatná meg önöket. Az önök döntéseitől is függ, hogy a Szlovák Köztársaság szuverén, demokratikus jogállam lesz-e” – fűzte hozzá az államfő.

Čaputová elismerte, hogy a bírók, ügyészek és rendőrök befolyásolásáról szóló hírek után az emberek indokoltan csalódottak, mégis azt kérte tőlük, hogy az igazságosság követelése közben legyenek ők is igazságosak. „Hogy az egyéni kudarcokat ne vetítsük ki az egész bírói szakmára. Hogy tegyünk különbséget, ne általánosítsunk, és ha lehet, bizakodjunk. Természetesen emellett elengedhetetlen az is, hogy minden gyanús ügyet kivizsgáljanak, és hogy győzzön az igazság. Az utóbbi hónapok történései bizonyítják, hogy jó úton haladunk efelé” – zárta az államfő.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »