Čaputová aláírta a költségvetésről szóló törvény módosítását

Čaputová aláírta a költségvetésről szóló törvény módosítását

Zuzana Čaputová köztársasági elnök pénteken aláírta a költségvetésről szóló törvény módosítását – közölte Martin Strižinec, az államfő szóvivője. A képviselők május 28-án hagyták jóvá a módosítást, a költségvetés kiadási oldala 3,74 milliárd euróval emelkedik.

Az idei költségvetésben a kiadási tétel eléri a 27,6 milliárd eurót. A tervezet eredetileg közel 3,4 milliárd eurós emelkedést irányzott elő. A közel 351 millió eurós emelkedés a bizottságok által elfogadott módosítások eredménye. A kiadási tétel mellett a tervezett költségvetési hiány is emelkedni fog. Ez az összeg 8,1 milliárd euróról 11,8 milliárd euróra nő.

A javaslatban eredetileg 984 millió euró szerepelt, a módosítás után további 55,7 millió euróval növekedett ez az összeg.

Ebben a tételben 35,7 millió euró szerepel az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) számára az energiaköltségek fedezésére, a létesítmények karbantartására, valamint az igazságszolgáltatás működésének finanszírozására.

Hírdetés

„A 2021-re szóló állami költségvetés összeállításakor olyan adatokra és előrejelzésekre támaszkodtunk, amelyek figyelembe vették a világjárvány negatív következményeit. A járvány negatív hatásainak kiküszöbölésére 1,04 milliárd euró tartalékot terveztünk. A helyzet kedvezőtlen alakulása miatt azonban ez a tartalék kimerült. A törvénytervezet célja a járvány negatív következményeinek enyhítése, valamint az állami költségvetés egyéb kiadásainak refinanszírozása” – közölte a pénzügyminisztérium.

A további intézkedések főleg a helyreállítási alapból származó összeg megfelelő felhasználására, az EU általános költségvetésébe befizetett megemelkedett járulékokkal kapcsolatos kiadások fedezésére, illetve a vasúttársaságok refinanszírozására irányulnak.

A módosítás lehetővé teszi továbbá egy maximum 1 milliárd euró összegig terjedő uniós hitel felvételét a munkanélküliség kockázatainak enyhítését célzó európai támogatási mechanizmuson (SURE) keresztül az állami költségvetés egyes tételeiben tervezett kiadások finanszírozására.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »