Čaputová aggódva figyeli a rosszabbodó járványügyi helyzetet

Čaputová aggódva figyeli a rosszabbodó járványügyi helyzetet

Nyitókép: Robert Hüttner/Pravda

Zuzana Čaputová államfő aggódva figyeli a rosszabbodó járványügyi helyzetet Szlovákiában és a határon túl is. A helyzet nem jó – konstatálta kedden a járványügyi szakemberekkel és Ján Mikas tiszti főorvossal folytatott találkozója után.

Szlovákia számára jó hír azoknak az antigén alapú koronavírus-teszteknek a bebiztosítása, amelyeknek pár percen belül készen van az eredményük. Az államfő szerint az államnak és az intézményeinek javítania kellene a kommunikációján, az embereknek pedig be kellene tartaniuk az ajánlásokat és az óvintézkedéseket.

Čaputová megjegyezte, a kemény óvintézkedések bevezetésének elkerülése csakis rajtunk múlik. Elmondása szerint ez nagyfokú elővigyázatosságot, a higiénikusok és a járványügyi szakemberek ajánlásainak és óvintézkedéseinek következetes betartását, illetve a fertőzés szempontjából kockázatos helyek elkerülését igényli. Ezenfelül a maszkviselés fontosságát is kihangsúlyozta.

„Aggodalommal figyelem azokat az embereket, akik úgy terjesztenek dezinformációkat, hogy nem vállalnak felelősséget ezeknek a félretájékoztatásoknak az eredményéért”

– jegyezte meg Čaputová.

Az óvintézkedéseknek előreláthatóaknak kellene lenniük

Hírdetés

Az államfő szerint a környező országokhoz képest Szlovákia a második hullám idején is jobban áll, a szakemberek szerint pedig fel vagyunk készülve az előttünk álló időszakra.

Čaputová elmondása szerint az államnak és az intézményeinek a kommunikációjuk során néhány elv betartásához kellene tartaniuk magukat. Az államfő véleménye szerint az óvintézkedéseknek előreláthatóaknak kellene lenniük.

„Úgy, ahogyan az első hullám után volt egy világos terv a szigorítások feloldására, most is előre meg kellene mutatni az embereknek azt, hogy milyen óvintézkedéseket fog bevezetni az ország, ha rosszabbra fordul a helyzet”

– kommentálta az államfő.

Čaputová azt is kihangsúlyozta, hogy az óvintézkedéseknek érthetőeknek és igazságosaknak kellene lenniük. A nyilvánosság előtt csak azokat a rendelkezéseket szabadna bemutatni, amelyek már véglegesek és legmagasabb fokú politikai támogatottsággal rendelkeznek.

„Erre azért lenne szükség, hogy az éterben ne körözzön mindenféle olyan intézkedés, amelyekről nem világos, hogy melyikük hol és mikor érvényes”

– konstatálta.

Teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »