Čaputová: a válságban fontos az erős és egységes Európa

Čaputová: a válságban fontos az erős és egységes Európa

Szlovákia figyelemmel kíséri a jogállamiságról zajló vitát az Európai Unióban – válaszolta a magyar és a lengyel jogállamisággal kapcsolatos újságírói kérdésre Zuzana Čaputová államfő hétfőn Budapesten a V4-es államfők csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón.

„Köszönhetően a négy ország jó kapcsolatainak és a nyílt párbeszédnek, olyan dolgokról is beszélhetünk, amelyekről nem egységes a véleményünk. Beszéltem ma a jogállamiság kérdéséről is. Tiszteletben tartjuk az egyes országokban zajló belpolitikai folyamatokat, de egyúttal figyelemmel követjük a jogállamiságról folytatott párbeszédet az Európai Unióban, az unió egyes szervei és tagállamai között” – jelentette ki az államfő.

Szerinte bármilyen témában lehet legitim párbeszédet folytatni, és szükség van arra, hogy ne kérdőjeleződjenek meg az unió alapértékei és jogi keretei, amelyekre épül.

Hírdetés

A kérdésre reagált Áder János magyar államfő is, leszögezve, hogy ebben a témában nincs szükség semmilyen közös fellépésre, mert szerinte semmilyen probléma nincs sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal.

A csúcstalálkozón részt vett Andrzej Duda lengyel államfő is, Miloš Zeman cseh államfő egészségi állapota miatt virtuálisan kapcsolódott be az államfők tanácskozásába.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »