Čaputová a lehető leghamarabb kihirdeti a népszavazás időpontját

Čaputová a lehető leghamarabb kihirdeti a népszavazás időpontját

Zuzana Čaputová államfő tiszteletben tartja a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának azon döntését, miszerint az egyik népszavazási kérdés nincs összhangban az alkotmánnyal. Az elnök asszony a lehető leghamarabb kihirdeti a népszavazás időpontját – tájékoztatott Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

„Tiszteletben tartom az Alkotmánybíróság döntését. A népszavazás időpontját a lehető legrövidebb időn belül, azaz a bírósági határozat Törvénygyűjteményben való megjelenése után kihirdetem“

Hírdetés

– jelentette ki az elnök asszony.

A Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának plénuma szerdán zárt ülésen döntött arról, hogy a kormány azonnali lemondásáról szóló népszavazási kérdés nincs összhangban a Szlovák Köztársaság alkotmányával. A bíróság döntésétől függött, hogy az elnök által kiírt népszavazáson egy vagy két kérdés lesz-e. A népszavazáson szereplő kérdésben szó lesz a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa választási időszakának akár népszavazással, akár parlamenti döntéssel történő lerövidítéséről, valamint előrehozott választások kiírásáról.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »