Čaputová: A kettős állampolgársággal nincs semmilyen probléma

Čaputová: A kettős állampolgársággal nincs semmilyen probléma

Zuzana Čaputová,Szlovákia új köztársasági elnöke a Pátria Rádiónak adott interjújában kijelentette, nem tartja kizártnak, hogy Trianon jövő évi, kerek évfordulója alkalmából akár Áder János magyar államfővel közösen emlékezzenek (!) meg a történelmi eseményről.

„Bármilyen részvétel, ünneplés, elsősorban azon múlik, milyen az ünneplés kontextusa, milyen az [azt övező] retorika“

fogalmazott ezzel kapcsolatban. Néhány héttel ezelőtt a magyar országgyűlés a nemzeti összetartozás évének kiáltotta ki Trianon 100. évfordulója alkalmából a 2020-as évet, amelyet nem csak a románok, de a szlovák külügy is nehezményezett.

Čaputová hangsúlyozta, hogy az „eltérő történelmi értékeléseket ne vonatkoztassuk a jelenlegi politikai kapcsolatokra, hogy képesek maradhassunk a konstruktív párbeszédre és akár szimbolikusan, akár ténylegesen, kezet nyújtani a másik félnek.”

“Mi, a szlovák nemzet…”

A szlovák államfő azt is elmondta, hogy szerinte a magyar szempontból sokat bírált szlovák alkotmány preambulumát polgári-állampolgári kontextusban kellene megváltoztatni, így a „Mi, a szlovák nemzet” nacionalista nyitás „Mi, Szlovákia polgárai” szókapcsolatra módosulhatna. Ezt azonban csak széles politikai konszenzussal tartja elképzelhetőnek.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a szlovák politikai elit nagyon gyakran nyúl bele az Alkotmányba, 1993 óta kétszer annyiszor változtattak rajta, mint a csehek a saját alaptörvényükön.

Hírdetés

Az alkotmánynak bizonyos értelemben érinthetetlennek kéne lennie és olyan mechanizmusokat kell tartalmaznia, amelyek megvédenék a politikusok gyakori módosító szándékaitól.

Nincs gond a kettős állampolgársággal

Čaputová bírálta a kettős állampolgárságot tiltó törvényt is, amelyet az I. Fico-kormány a magyar kormány által elfogadott, külhoni magyarok számára egyszerűsített honosítást lehetővé tevő törvényre válaszul vitt át a parlamenten 2010-ben.

„Ezzel a törvénnyel nem tudtam azonosulni, mert miatta sok szlovák állampolgárt veszítettünk el. Az álláspontom egyértelmű: nem látok a kettős állampolgárságban semmilyen problémát.

mondta.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »