Čaputová: A demokrácia pillérei a független intézmények,a civil szféra és a média

Čaputová: A demokrácia pillérei a független intézmények,a civil szféra és a média

Zuzana Čaputová államfő szerint a demokrácia három "védelmi vonala", alappillére a felelős köztisztviselők által működtetett független intézmények, az aktív civil társadalom, valamint a szabad média. E három tényező korrekciós mechanizmusként is működik – ha az egyik kudarcot vall, a másik kettő "akcióba lép". Az elnök asszony mindezt a demokráciáról szóló koppenhágai csúcstalálkozón jelentette ki. Čaputovát a konferencián Anders Fogh Rasmussen volt dán miniszterelnök fogadta.

Az államfő az előadásában utalt rá, hogy Szlovákiában a demokrácia egyik alappillére nemrég veszélybe került. „Amikor a korrupciós érdekek megpróbálták túszul ejteni az igazságszolgáltatást és a rendőrséget, megmozdult a civil társadalom és a média, valamint az átlagpolgárok is, hogy megvédjék ezeket az intézményeket” – mutatott rá az elnök asszony, kiemelve, hogy Szlovákia a jogállam átfogó reformjára készül.

Hírdetés

Čaputová megjegyezte, hogy a világjárvány idején nagyobb az igény a hatékony kormányzásra és a világos, kiszámítható intézkedésekre. „Ha védeni akarjuk a demokráciát, támogatnunk kell az intézményeinket, nem pedig aláaknázni azokat” – hangsúlyozta. Az államfő figyelmeztetett, hogy a legjobban megírt alkotmány sem védheti meg a demokráciát, ha az érvényben lévő üzleti modell mély egyenlőtlenséget eredményez. Úgy véli, a demokrácia lényege a szabadság, az igazságosság, a tolerancia és a szolidaritás, mindezek között pedig a törvény az összekötő kapocs. Kiemelte: a demokrácia a szabályok folyamatos betartásáról, nem pedig azok megkerüléséről szól.

A koronavírus-világjárvány Čaputová szerint megmutatta, mennyire fontos a tudomány és a tényszerűség, valamint azt is, hogy a demokratikus megegyezésen alapuló, arányos és legitim szabályok tiszteletben tartása emberéleteket menthet.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »