Callidus: A szólás és az ő szabadsága

Callidus: A szólás és az ő szabadsága

Ugye tudják, hogy ma Magyarországon diktatúra van? A betiltott és platform nélkül maradt balliberális média ugyanis ezt harsogja minden betiltott platformján. Hogy ez logikátlan? Hát kérem, azt senki sem ígérte, hogy az új eszme logikus lesz, vagy legalábbis logikusabb, mint elődjei voltak. Megjegyzem azt se, hogy új. De hogy tovább fokozzam a zavart, a mi diktatúránk nem ám egy szimpla diktatúra, ahol a hatalom emberei élet s halál urai, akik tönkretesznek, lejáratnak, ellehetetlenítenek bárkit, aki nem elég kedvesen nézett vissza rájuk. Nem, a mi diktatúránk jóval kifinomultabb ennél, minálunk ugyanis a hatalommal egyetértő médiával történik mindez, nap nap után. Azt mondják, akkor ez nem is original diktatúra? De hát bemondta a tévé! Tudják, a betiltott.

Történt pedig az Úr 2018. esztendeje, február hónapjának Bálint napján, azaz ma, hogy a nagyra becsült Facebook közösségi média úgy döntött, letiltja kenyéradó gazdámat, a PolgárPortált. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egyik pillanatban még látható egy 19 ezer követővel rendelkező médiafelület, a másikban meg már nem. Az ember fia egyszer csak kap egy üzenetet, amelyben arról tájékoztatják, hogy megosztott egy nagyon sértő tartalmat, aztán huss (értsd: kuss), se indoklás, se büntetési időtartam megállapítása, mindennek lőttek. Slusszpoénként még azt sem közlik, mely tartalommal sikerült ennyire megsérteni valaki(k) érzékenységét, a gaz szerkesztőknek erre bizony maguknak kell rájönniük – nyilván ez a szép új világ egyik kevéssé új nevelési eszköze.

Szerencsére a portál szerkesztői, lévén egytől egyig kiváló ulti játékosok, azon belül pedig a betli nagymesterei, rögvest ráéreztek a több tucatnyi cikk között fellépő űrre, avagy az eltávolított kakukktojás fájó hiányára. Aki esetleg nem lenne jártas e koronázatlan kártyajátékban, annak elárulom, a betlihez különleges érzék szükségeltetik, mivel a játék során minden fordítva történik. Épp, mint ma délelőtt a szerkesztőségben. Mert megtalálni valamit, ami van, nem kunszt. Na de olyasmit, ami nincs… az ám a mutatvány, nemde? Így zárult be egy újabb kör, s a rejtély misztikus ködén át megérthetővé vált azon füstbe burkolózott éjszakák értelme, amelyeket minden rendes szerkesztő az ulti hódolatának áldozott.

Likvidálásunk oka banális, mivel sem közerkölcsöt, sem személyiségi jogokat nem sértő bejegyzésről volt szó, szerkesztőink viszont gyanútanul valami förtelmes gazemberséget kerestek. Csalódást kell azonban okoznom minden kedves olvasónak, aki minimum a főbűnök egyikére számít, nem, szó sem volt ilyesmiről. Még csak nem is mi írtuk a hírt, hanem a hirado.hu, illetve az origo.hu oldaláról vettük azt át. A címe pedig imigyen szólt: XY nem mond igazat – állítja a volt élettárs. Kapizsgálják már?

De mit is jelent a szólásszabadság egészen pontosan?

„A szólás szabadsága biztosításának meghatározó szerepe van minden demokratikus társadalomban. Egyrészt az emberek egyik legalapvetőbb joga, hogy vágyaikat, gondolataikat, tapasztalataikat társas lényként másokkal is megosszák. Az a politikai közösség kezeli egyenlő méltóságú emberként tagjait, aki a szólás jogát egyenlő módon, a vélemények tartalmára tekintet nélkül biztosítja. A szólásszabadság továbbá hozzájárul a demokratikus és nyitott társadalom kialakításához és fenntartásához is azzal, hogy lehetővé teszi a nézetek, eszmék szabad kifejtését még akkor is, ha azok egyeseket megbotránkoztatnak, népszerűtlenek, vagy sajátos elképzeléseken alapulnak. Ha a káros és hasznos vélemények egyaránt napvilágra kerülhetnek, ha szabad vitában ütközhetnek ellentétes nézetek, akkor, és csakis akkor van esély a téves vélekedések kiszűrésére. A népképviselet, a demokrácia működésének, a polgárok közügyekben való részvételének szintúgy elengedhetetlen feltétele a szólás, a média szabadsága, mert ez a leghatékonyabb ellenszere a hatalmi visszaéléseknek, így a korrupciónak is.”

Na most, ezen idézet nem valami szélsőjobboldali gerillaportálról származik, hanem a szintén magasságos TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) honlapjáról. A kiemelt részre pedig különösen érdemes figyelni! Következésképpen a PolgárPortál letiltása egyáltalán nem járul hozzá a demokratikus és nyitott társadalom kialakításához és fenntartásához és nem teszi lehetővé a nézetek, eszmék szabad kifejtését. Ez az oka a mi sajátos bukéjú diktatúránknak, mely államként az államban fojt meg nézeteket, eszméket és gyilkol karaktereket. És mindezt teszi a demokrácia és nyitott társadalom köpenyébe rejtőzve. De vigyázat! Egyszer még a rőt prolik füttyszava is torkon akadhat…

The post Callidus: A szólás és az ő szabadsága appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »