Cáfolja a Mazsihisz Lauder vádjait

Magyarországot nevezte Európa legantiszemitább országának Ron Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke az Observer szerint. Az interjú nagy port vert fel itthon, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke levelet írt a WJC-nek az ügyben.

Ronald Lauder / forrás: magyarforum.hu

Leginkább Magyarország teremt a gyűlőletkeltésnek kedvező környezetet Európában – közölte Ron Lauder, a WJC elnöke az Observernek adott interjújában. Szerinte ez részben a neonáci Jobbiknak köszönhető. De Magyarországon szobrokat állítanak Horthy Miklósnak, aki szintén náci volt, az alkotmány szövegéből pedig kivették a Holokauszt szót – tette hozzá.

Az interjú nagy port vert fel a Mazsihiszban, amelynek elnöke, Heisler András, a WJC alelnöke levelet írt aggályairól a nemzetközi szervezet vezetésének az interjú miatt. Azt írta, hogy vélhetően újságírói manipuláció vagy téves tanácsadói információk alapján lehetett a magyarországi zsidóság helyzetére vonatkozóan nem valós megállapításokat tenni. Heisler szerint ugyanis a magyar kormány és a zsidó szervezetek között jelenleg konstruktív együttműködés folyik, Európa egyik legnagyobb zsidó közösségeként pedig a magyarországi zsidók biztonságban élnek hazájukban.

Az elnök azért jelezte, hogy emlékezetpolitikai kérdésekben a hazai zsidó szervezetek és a Kormányzat között vannak nézeteltérések. De hozzátette, a Mazsihisz következetes álláspontot képvisel, és folyamatosan lehetősége azokat a kormány képviselőivel megvitatni.

Heisler arra kérte a nemzetközi zsidó szervezet vezetését, hogy a magyarországi zsidósággal és az antiszemitizmussal kapcsolatos hiteles információkért mindig közvetlenül a Mazsihisz-hez forduljanak. Egyben felajánlotta a WJC vezetésének a szervezetének további együttműködését a világ zsidósága érdekében végzett rendkívül fontos munkához.

 

Forrás: HVG.hu

The post Cáfolja a Mazsihisz Lauder vádjait appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »