Bute-gála: az ökölvívó-szövetségnek nem állt jogában bokszgálát rendezni

Leonard Doroftei volt ökölvívó szerdán azt nyilatkozta a Legfelső Bíróságon, nem tudja, milyen minőségében szervezte meg Rudel Obreja a 2011-es Lucian Bute-gálát, mert a Román Ökölvívó-szövetségnek nem állt jogában profi bokszgálát rendezni.

Leonard Dorofteit, a Román Ökölvívó-szövetség volt elnökét szerdán hallgatta ki a Legfelső Bíróság a Bute-gála-ügyben, amelyben vád alá helyezték Rudel Obreját és Elena Udreát.

Dorofteit rendőrök kísérték be a bíróságra, miután legutóbbi két beidézésekor megtagadta, hogy megjelenjen a kihallgatáson.

Az ügyész kérdésére, hogy 2011-ben szervezhetett-e az ökölvívó-szövetség profi bokszmeccset, Doroftei azt válaszolta: a szövetségnek nem állt jogában professzionális mérkőzést szervezni. “Közvetlen módon csak amatőr meccseket rendezhetett. A szövetség nem lehetett olyan gála szervezője, amelynek keretében Bute is bokszolt. Nem tudom, Obreja milyen minőségében szervezte meg a Románia bajnoka (Campion pentru România) gálát. Ha Obreját nem váltották volna le, a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (AIBA) felfüggesztette volna a román szakszövetség működését” – mondta Doroftei, hozzátéve, hogy gálát bárki szervezhet, aki befizeti a Román Ökölvívó-szövetséget ezért megillető illetéket.

Elena Udreát 2015 április 21-én állították bíróság elé az úgynevezett Bute-gála ügyben, három rendbéli csúszópénz-elfogadás, hivatali visszaélés és európai uniós pénzalapok jogtalan megszerzését szolgáló, hamis vagy nem a teljes valóságot fedő dokumentumok felhasználására tett kísérlet vádjával.

Az ügyben többek közt Ion Ariton volt gazdasági miniszter, a Román Ökölvívó-szövetség volt elnöke, Elena Udrea tanácsadója, telkeinek ügyintézője, a turisztikai minisztérium volt főtitkára is érintett.

A DNA szerint a volt turisztikai miniszterhez közel álló személyek csúszópénzt fogadtak el bizonyos cégektől annak fejében, hogy időben megkapják a szaktárcának nyújtott szolgáltatásaikért a fizetséget. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »