Burundanga, a Komáromi Jókai Színház új darabja

Burundanga, a Komáromi Jókai Színház új darabja

Új bemutatóra készül a Benkő Géza Stúdiószínpad március 7-én, hétfőn 19 órától: Jordi Galceran kortárs katalán drámaíró vígjátékát, a Burundangát Matusek Attila rendezi.  

„A legtöbb komédia a harmincas-negyvenes korosztályra íródott, de látom a potenciált a most felnövő generációban. Energikusak, szeretnek dolgozni, jól tudnak bánni a ritmussal, és kiváló a humorérzékük. Ezért kezdtem el olyan művet keresni, ami fiatalokról szól, humoros, de mégis van valami többlettartalma. Ebben a darabban elsősorban a gyermekvállalás témája fogott meg. Az egyik szereplőnk terhes lesz, és ezzel egy komoly döntéshelyzet elé kerül, mivel nem biztos benne, hogy a partnere ugyanúgy érez-e. Ha felneveli, akkor kivel és hogyan? Felmerül az abortusz lehetősége, ami korántsem vígjátéki alaphelyzet. Ami mindezt körüllengi, az pedig egy furcsa kisebbségi légkör, ami nem is annyira kisebbségi, ha jobban a mélyére ásunk – egy küzdés valamiféle elnyomás ellen, de ez is valahol máshol gyökerezik.”

De mi van akkor, ha minden új információ csak arra jó, hogy újabb kérdéseket vessenek fel? Hogyan lehet döntéseket hozni, vagy egyáltalán gondolkodni rajtuk, ha maszkos férfiakat találsz a lakásodban, ha kiderül, a partnered nem is az az ember, akinek megismerted, kéretlen szakácsok állnak neki főzni a konyhádban, és mindennek tetejébe még feltűnik egy mindentudó, vagyonos nagybácsi, aki ezeket az eseményeket nagy élvezettel kommentálja?

Az abszurdnál abszurdabb szituációk hátteréül egy különös, színes, pop artos képregényvilág szolgál, hisz ahogy a rendező is rávilágít, „Az egész kicsit sit-comos, snittszerű, sok benne a felvillanó kép. Hiába játszódik végig egy helyen, egy időben, mégis van ilyen meseszerű, elrajzolt jellege.”

Hírdetés

A gyermekvállalás mellett felmerül a lázadás problémája, az apa-fiú konfliktus, a fiatalok vágya, hogy valamiben kiteljesedjenek és megtalálják helyüket a világban – ez a keresés, amely néha kilátástalannak tűnik, néha pedig naivitásunkban helytelen eszmék és célok felé sodor minket. Mindez olyan téma, amellyel a tizen- és huszonévesek könnyen tudnak azonosulni, de az idősebbekknek sem idegen, hiszen ráismerhetnek benne régi önmagukra, vagy összehasonlíthatják magukat a mostani fiatal generációval.

A darabot Bakucz Dóra fordította. Szereplői Dékány Nikolett m. v., Katona Eszter e. h., Melecsky Kristóf m. v., Béhr Márton és Skronka Tibor. A díszletet Michal Lošonský m. v., a jelmezeket Lea Šáryová m. v. tervezte. A rendező asszisztense Balaskó Edit, dramaturg Finta Viktória e. h., súgó Leczkési Dóra.

Az előadás a Komáromi Jókai Színház és a Symbol Polgári Társulás együttműködésével jött létre.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »