Burkás nők támadásától tart az Iszlám Állam

Burkás nők támadásától tart az Iszlám Állam

A korábban éppen az Iszlám Állam által kötelezővé tett egész testet elborító lepel viselését most azért tiltja be az Iszlám Állam, mert néhány vezetőjükkel ilyen alakok végeztek. Az erkölcsöt felülírja a saját épségük védelme.

Magyar Menedék - Badiny

Moszulban megtiltotta a terrorszervezet, hogy a nők burkával inkognitóban maradhassanak. A muszlim vallásban megrendítőnek számító nagy elhatározást biztonsági szempontok indokolták. Az iraki város 2014 júniusi elfoglalásakor éppen a terroristák tették kötelezővé az összes nőnek az egész alakos lepel viselését. Most azonban arra kényszerültek, hogy a szájukból segget csináljanak, saját biztonságuk védelme érdekében. Az utóbbi időben ugyanis elszaporodtak a fátyolosok által elkövetett, ISIS-vezetők ellen irányuló merényletek, több parancsnokot meg is gyilkoltak szerencsésen.

Két éve még annyira komolyan vették a most felülírt törvényüket, hogy a burka hiányáért a saria rendőrség éber őrei akár ki is végezték az engedetlen nőket.

Most azonban fordult a kocka, legalábbis részben. Az elmúlt néhány hónapban legalább két Iszlám Állam-vezetőt ölték meg burkába burkolózott elkövetők. A tilalom az Iszlám Állam irányító központjai körül lesz érvényes, Moszulon belül. A város határain kívül továbbra is be kell borítani az egész testet.

Moszul már több mint két éve van az Iszlám Állam kezén, de az iraki és szíriai központi parancsnokság, valamint az amerikai hadsereg szerint már közel a felszabadítás. Nem tartják elképzelhetetlennek, hogy még idén bekövetkezzen a mindent eldöntő hadművelet.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »