Bűnügyi nyomozást kezd az ügyészség a Kövesi-ügyben

Bűnügyi nyomozást indított a legfőbb ügyészség hamisításra való felbujtás gyanúja miatt csütörtökön, és beidézte Sebastian Ghiță parlamenti képviselőt annak az önfeljelentésnek az ügyében, amelyet két nappal korábban tett, és amely szerint 2012-ben állítólag többedmagával a szakértői jelentés meghamisításával segített „elkenni” Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze plágiumbotrányát.

kovesi_�vert_bLaura Codruța Kövesi

Ghiță közölte: tanúként hallgatták ki, jövő hétre pedig ismét beidézték, hogy tárja elő a bizonyítékait. Közölte: megnevezte azokat, akik részt vettek az állítólagos törvénytelenség elkövetésében.

Mint arról beszámoltunk, a politikus, aki ellen több ügyben is vizsgálódik a DNA, azt állította, hogy a plágiumgyanús doktori disszertációt vizsgáló szakértői testület sosem ült össze, annak jelentését pedig a kormány épületében írták meg, hogy megvédjék – az akkor legfőbb ügyészi tisztségben lévő – Kövesit. Ghiță szerint erről Kövesi is tudott. Ghiță ezzel arra utalt, hogy barátja, Victor Ponta akkori miniszterelnök is érintett az ügyben, akit egyébként szintén bíróság elé állított a korrupcióellenes ügyészség, és akinek a pályafutását szintén plágiumbotrány árnyékolta be. Ponta nem cáfolta Ghiță állításait, csak annyit mondott: majd a vádhatósággal közli, amit tud az ügyről.

Kövesi ugyanakkor közleményben szögezte le: a doktori disszertáció nem plágium, az teljes egészében az ő műve. Kiállt mellette egykori vezető tanára, Viorel Paşca is, aki rámutatott: Kövesi korábbi, lánykori nevén, Laura Pascu néven publikált írásait idézte doktori disszertációjában, vagyis saját magát „plagizálta”. Ugyanakkor a kolozsvári Egyetemi Reformért és Alternatíváért Csoport (GRAUR) nevű civil szervezet azt állítja: Kövesi legalább három műből vett át részleteket a forrás megjelölése nélkül.

A korrupcióellenes főügyész elleni lejárató kampányhoz Traian Băsescu volt államfő is segédkezet nyújtott, aki azt állította: Kövesi „nem átallott forró dróton” fenyegetőzni az idén egy – meg nem nevezett – magas rangú tisztségviselőnél, hogy „letartóztatások következnek”, ha megint előveszik plágiumügyét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »