Büntetőkkel veszített bronzmeccset Székelyföld

Büntetőkkel veszített bronzmeccset Székelyföld

Székelyföld labdarúgó-válogatottja izgalmas, helyzetekben gazdag mérkőzésen, büntetőkkel kapott ki 5-3-ra a Magyar Örökség Kupa Kárpátalja elleni kisdöntőjében.

szekelyfold-karpatalja-magyar-orokseg_b_b

A magyarországi Szarvason rendezett torna szerda késő délutáni összecsapása kiegyenlített játékkal indult, az első helyzetek pedig Székelyföldé voltak. Kárpátalja beszorult, ám ennek ellenére mégis megszerezte a vezetést: a 16. percben a felezővonalnál szereztek labdát, az ellentámadást pedig higgadtan befejezték. A kapott gól azonban nem törte meg a székelyeket, de hiába rohamozták az ellenfél kapuját, mert helyzeteiket nem tudták értékesíteni.

Fél óra játék után óriási egyenlítési lehetőség adódott: Szőcs Lászlót buktatták a büntetőterületen belül, a tizenegyest Bajkó végezte el, ám az ukrán és magyar élvonalban is megfordult Volodimir Ovszijenko megfogta a lövést. A kihagyott ziccer majdnem megbosszulta magát, de a kárpátaljaiak a következő támadásból kapufát lőttek. A szünet előtt azonban már a kapufa se mentette meg a mérkőzést továbbra is domináló Székelyföldet, mert ellenfelük a 44. percben egy újabb ellentámadást fejezett be góllal. A szünet után megtört viszont a jég, mert amikor Vékást kiugratták, ő higgadtan a jobb alsóba lőtte a labdát.

Az idő teltével fáradni kezdett Jakab Zoltán szövetségi kapitány alakulata, de Szakáli verhetetlen volt a kárpátaljai fiatalok próbálkozásaival szemben. Az elődöntőhöz hasonlóan most megint emberhátrányba került Székelyföld – ezúttal Bajkó mehetett korábban zuhanyozni –, de Kárpátalja ezt nem tudta kihasználni, helyette a tíz emberrel a pályán lendületesen küzdő erdélyiek a 88. percben szétlövésekre mentették a meccset, amikor Csűrös beadását Szőcs László „bepofozta” a hálóba.

A rendes játékidő 2-2-es végeredménye után a büntetőket Kárpátalja kezdte, aki minden próbálkozását gólra váltotta, miközben a Székelyföld keretéből Ilyés, Lőrincz és Rózsa berúgta, Szőcs László lövését viszont hárította a kapus. Ezzel Kárpátalja állhatott fel a dobogó harmadik fokára, míg a döntőben a Délvidéket hajrágóllal 2-1-re legyőző Felvidék megnyerte az első alkalommal megrendezett Magyar Örökség Kupát.

A székelyek szövetségi kapitánya, Jakab Zoltán szerint a tornát mind a négy csapat kellő komolysággal kezelte, igyekezett a lehető legjobb kerettel megjelenni. „Természetesen, mi is ugyanazzal a problémával küzdünk, amivel a többiek is, azaz nem mindig kapjuk meg azokat a labdarúgókat, akinek helyük lenne a csapatban. Egy ilyen tornának olyan időpontot kellene találni, amire el tudnak jönni a magasabban jegyzett játékosok is, és nem kell megszakítaniuk a felkészülésüket. Székelyföld szempontjából szerintem előrelépés történt, mert az FK Csíkszereda négy játékosát is elengedte. Megérthető ugyanakkor a Sepsiszentgyörgy helyzete is, hiszen a hétvégén már első Liga 2-es mérkőzését játssza a csapat” – magyarázta a szakember.

Értékelésekor azt is hozzátette, hogy a Magyar Örökség Kupán négy együttesből a Székelyföld indult ugyan „elsőként”, de a többiek már lekörözték őket. „Az elkövetkezőkben azon kell dolgoznunk, hogy beérjük őket” – szögezte le Jakab Zoltán. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »