Büntetőjogi felelősségre vonnák és megfosztanák ukrán állampolgárságuktól a kettős állampolgárokat

Büntetőjogi felelősségre vonnák és megfosztanák ukrán állampolgárságuktól a kettős állampolgárokat – idézi Ihor Moszijcsuk parlamenti képviselő szavait a Zakarpattya online.

Az erről szóló törvénytervezetet most készítik elő a honatyák, szükségességét Ukrajna nemzeti érdekeinek védelmével magyarázzák. – Ki kell dolgoznunk az erre vonatkozó jogszabályokat – véli Moszijcsuk –, mivel más országok tömegesen adnak állampolgárságot az ukrán állampolgárok számára. A képviselő szerint a Krím annektálásánál is nagy szerepe volt az orosz állampolgárság „osztogatásának”. Az oroszok mellett példaként hozza fel a Jobbik ukránellenes tevékenységét, a moldávok állítólagos területi igényeit, s szerinte a lengyelek soviniszta megmozdulása is gyors és hatékony cselekvést igényel – írja a Kárpátalja Ma.

A jelenlegi törvények nem tiltják, de nem is engedélyezik a kettős állampolgárságot, valójában nem rendelkeznek konkrétan erről a tényállásról, ugyanakkor az alkotmány egyetlen állampolgárságot ismer el. A külföldi állampolgárság eltitkolásáért közigazgatási bírság jár. 170–510 hrivnya közötti összeggel büntethető az az önként külföldi állampolgárságot szerzett személy, aki nem vagy csak késve nyilatkozik erről. Ugyanezért a vétségért az államhatalmi vagy önkormányzati tisztviselőknek jóval többet kell fizetniük: 850-től 1700 hrivnyáig terjedő pénzbírságot, de akár el is bocsáthatják őket munkahelyükről.

A Batykivscsina (Haza) párt 2014 februárjában nyújtott be törvénytervezetet a Legfelsőbb Tanácshoz, melyben büntetőjogi felelősségre vonást helyezett kilátásba azoknak, akik nem jelentik be, hogy felvették más ország állampolgárságát. Azóta számos hasonló kezdeményezés történt, melyek közül egy sem jutott el a megvalósításig.

Nem hivatalos adatok szerint Ukrajnában több százezren vannak birtokában egynél több állampolgárságnak. Kétséges, hogy a módosítás tervezésekor a Radikális Párt képviselője figyelembe vette volna a lesújtó demográfiai, kivándorlási mutatókat. A kettős állampolgárság szigorú szankcionálásával, az ukrán állampolgárság megvonásával az érintetteket valósággal elüldözhetik az országból, azokat is, akik eddig a maradás mellett döntöttek. Kérdés továbbá az is, hogy hogyan akarja megszavaztatni a törvénytervezetet a két, nem ritkán három ország állampolgárságával rendelkező képviselőtársaival.

Érdemes néhány pillantást vetni az eredeti cikk alatti olvasói megjegyzésekre. Ezek számából és hangneméből kitűnik, hogy az ukrán ajkúak is élénk figyelmet szentelnek a témának. A hozzászólók többsége úgy gondolja, hogy a törvényjavaslat halálra van ítélve, annak megvalósításához a Legfelsőbb Tanács nagy részét – a képviselők érintettsége okán – meneszteni kellene tisztségéből. – Ez a vonat elment, már nem lehet utolérni. A folyamat visszafordíthatatlan, függetlenül attól, hogy ez jó-e vagy sem az országnak – írja egy másik felhasználó.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: kettős állampolgárság, Ukrajna, ukrajnai hírek, emberi jogokForrás: Kárpátalja Ma


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »