Büntetőjogi eljárás indul a Holzindustrie Schweighofer négy igazgatója ellen, állítják rendőrségi források

Büntetőjogi eljárás indul a Holzindustrie Schweighofer négy igazgatója ellen, állítják rendőrségi források

Hat személy – köztük a Holzindustrie Schweighofer radóci és szászsebesi gyárának négy igazgatója – ellen indított büntetőjogi kivizsgálást a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) a nyomozó hatóságokhoz közel álló források szerint.
Rendőrségi források arról tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget, hogy a DIICOT közbeszerzési eljárások elcsalása, adócsalás, tisztességtelen verseny, illegális favágás miatt vizsgálódik az említett személyekkel kapcsolatban.

Az ügy kapcsán szerdán 23 házkutatást végzett a DIICOT Suceava, Hunyad, Fehér, Bihar és Brassó megyében. Házkutatásokat végeztek a Schweighofer Holzindustrie bukaresti székházában, valamint ugyanezen vállalat szászsebesi és radóci gyáraiban is.

A nyomozó hatóságok szerint 2011-től kezdődően több személy bűnszervezetet hozott létre, hogy bizonyos erdészeti hivataloknál szervezett közbeszerzési eljárásokat csaljanak el, ezáltal jelentős mennyiségű faanyaghoz jutva, amelyet aztán fafeldolgozó üzemben dolgoztak fel. A közbeszerzések során egyes kereskedelmi egységeket eltávolítottak a faanyagra kiírt közbeszerzési eljárásból, és helyettük másokat vettek fel a listára.

Az idézett forrás szerint a kivizsgálások során kiderült, hogy bizonyos famennyiségeket nem vezettek be a könyvelésbe, ráadásul a faanyag egy része illegálisan kitermelt erdőkből származott.

Az ügyészek állítása szerint a bűnszervezet tagjait köztisztviselők segítették a törvényszegésben. A bűnszervezet mintegy 25 millió euróval károsította meg az államot – állítja a DIICOT.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »